IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nord Stream 2 AG: Не коментираме политически изказвания

„Северен поток 2" липсва в коалиционното споразумение на новото германско правителство

09:18 | 14.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Северен поток 2" е икономически проект и не коментираме политически изказвания, заявиха от проектната компания на газопровода Nord Stream 2 AG пред ТАСС. Изявлението е във връзка с коментар на новия външен министър на Германия Аналена Бербок, според която газопроводът не отговаря на изискванията на европейското законодателство.

„Газпром" финализира строителството на „Северен поток 2" в началото на септември и германските власти започнаха сертифицирането на проекта. В момента обаче процедурата е спряна, защото регулаторът очаква регистрирането на дъщерна компания в Германия, която да се занимава с управлението на проекта.

Nord Stream 2 AG е регистрирана в Швейцария. От ръководството обясняват пред ТАСС, че в момента работят по регистрирацията на свое дъщерно дружество, което да отговаря на всички изискванията на германските регулаторни органи. Оттам отказват да се ангажират със срокове за въвеждането на газопровода в експлоатация.

Очакванията бяха „Северен поток 2" да бъде въведен скоростно в експлоатация на фона на недостига на газ в Европа. Първоначално процедурата трябваше да приключи до 8 януари 2022 година, но този срок изглежда няма да бъде спазен.

От началото на годината цената на природния газ в Европа се повиши с над 400%, като основната причина за пазарната волатилност са опасенията, че природният газ в газохранилищата няма да стигне за зимата.

Официалната позиция на Кремъл, заявена от говорителя Дмитрий Песков е, че проектната компания изпълнява всички изисквания на регулатора. "Това е въпрос на техническа, бюрократическа и правна работа", поясни още той. 

ТАСС припомня още, че "Северен поток 2" липсва от коалиционното споразумение между трите партии, които поеха управлението на Германия, но там изрично е посочено върховенството на европейското законодателство в енергийната сфера. Аналена Бербок е представител на Зелените, които през годините нееднократно призоваваха за спирането на руския газопровод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Никога не съм бил к.о.м.у.н.я.г.а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Докато вместо държавници имаме прислужници, ще си бъдем колония при каквато и да е конфигурация на света. Никога не съм бил ***, по-скоро съм патил от тях, но не мога да отбележа, че по онова време ние развивахме индустрия и то във високотехнологични направления. Сега някой може да изфъфли от дивана, че сме произвеждали ***, но това далече не беше така. Да не забравяме, че японците започнаха автомобилостроенето си от едни никакви колички и стигнаха до днешното ниво. Все от някъде се започва. А ние вече имахме достатъчно добро ниво. Ние сами бяхме в състояние да правим достатъчно добре прецизната механика на дисковете и матнитофоните за изчислителните машини. Ние сами произвеждахме и главите за тях. Имахме и специалисти на ниво. Включително и в атомната област. Сега всичко е отречено и не можем нищо. Дори чесънът и "добруджанския" фасул ни е вносен. Какво да говорим повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав. Според мен ние също трябва да добиваме шистак и нефт където намерим в България. В противен случай ще си останем колония :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Изключенията са, колкото да се потвърди правилото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Всички тpoлове, джурнаглисти, политици - щом са евтини петрола и газта: да изолираме Русия! Щом са скъпи, реват, че Русия малко им давала. Победилият Гретенизъм!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Няма какво да се церемонят с "Газпром", щом нямат нужда от руски газ. Да го спират. И да заплатят инвестициите и пропуснатите ползи не само на "Газпром", но и на петте частни европейски компании, които до момента са инвестирали 14 млрд евро, а тръбите са празни. Те ще съдят Германия и няма причина да не спечелят делото, защото имат законно издадени строителни разрешения. По същата логика "Газпром" трябва да бъде обезщетен, колкото и да не им се иска на някои. Общата сума на компенсациите ще надхвърли, познайте колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още