IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският Сенат одобри бюджета, предложен от Марио Драги

Новата рамка предвижда намаляване на данъците за италианците с доходи между 28 хил. и 50 хил. евро годишно

13:02 | 24.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Марио Драги. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Марио Драги. Снимка: Bloomberg LP

Горната камара на италианския парламент - Сената, прие предложения от ръководеното от Марио Драги коалиционно правителство бюджет, съобщава БТА. Той предвижда намаляване на данъците с 8 млрд. евро през следващата година, за да се подпомогне икономиката, предаде Франс прес.

Бюджетът бе приет с 215 гласа "за", 16 "против" и нито един въздържал се. Той трябва да бъде одобрен преди края на годината и от Камарата на депутатите, долната камара на институцията.

Общо 32 милиарда евро са посветени на мерки за даване на тласък на икономиката, за подпомагане на семейства и фирми в контекста на пандемията от коронавируса. От намаляването на данъците ще се възползват най-вече работещите и пенсионерите с ниски и средни доходи, заяви пред журналисти италианският премиер преди дни.

Съгласно приетите правила при данъчното облагане на годишни доходи от 28 хил. до 50 хил. евро намалението ще е най-сериозно, като данъчната ставка при тази категория доходи вече няма да е 38%, а 35%. Но в същото време при доходите, които надвишават 50 хил. евро, ставката ще бъде увеличена от 41% на 43%. Това е максималната ставка, която досега бе прилагана само за доходи над 75 хил. евро.

Пакетът от мерки включва също така освобождаване на 835 хиляди работещи на свободна практика от задължението да плащат регионалния корпоративен данък.

Правителството цели също така овладяване на енергийните цени и предвижда да похарчи през следващата година най-малко 3,8 млрд. евро, за да гарантира поносими сметки за домакинствата. През тази година за същата цел бяха отделени 4,2 млрд. евро.

"Готови сме да отпуснем допълнителни средства, ако цените не се стабилизират", заяви Марио Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още