IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията дава време на Джонсън, но опасността от Partygate остава

Британският премиер прави всичко възможно, за да запази поста си

10:12 | 29.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Управлението на премиера Борис Джонсън изглеждаше в сериозна опасност, когато британската полиция – изправена пред обществен натиск да действа – започна официално разследване дали той и екипът му са нарушили законите, свързани с пандемията, които са наложили в страната.

И все пак дни по-късно изглежда, че внезапното съобщение на комисаря на местната полиция Кресида Дик във вторник даде на Джонсън възможност да си поеме глътка въздух. Въпросът е дали вече е твърде късно той да се възползва от това, за да възстанови репутацията си и да убеди бунтуващите се от управляващата Консервативна партия да не се опитват да го свалят от поста, пише Емили Аштън за Bloomberg.

Моментът на истината за Джонсън трябваше да дойде в началото на тази седмица. Твърди се, че държавната служителка Сю Грей, натоварена с разследването на информацията за партитата, добре поливани на Даунинг стрийт по време на блокадите, е готова да представи своите констатации, слагайки край на седмиците чакане.

Нейният доклад се смята за потенциално разтърсващ, защото много от депутатите тори го очакват, преди да решат дали да се борят за смяна на управлението.

Но намесата на полицията, след седмици на отказ да разследва случая, само донесоха хаос в плановете на Грей. Те я помолиха да направи „минимална препратка“ към събитията, които избраха да разследват, което означава, че по същество тя е възпрепятствана да публикува своите изводи по най-сериозните обвинения.

Полицейски щит

Въпреки че опитът да се предотврати публичното разкриване на твърде много подробности преди разследване, е нещо нормално, подходът на полицията е изправен пред критики като прекалено контролиращ.

Според източник, запознат с въпроса, Грей все още възнамерява да предаде доклада си на Даунинг стрийт, но по начин, който отговаря на искането на органите на реда. Когато след това той бъде публикуван, а Джонсън направи изявление по повода пред Камарата на общините – вероятно в понеделник – има шанс текстът да е силно редактиран.

Изправени пред тази възможност, политическите опоненти на Джонсън побързаха да изразят недоволството си. Лидерът на лейбъристите Кеир Стармър обвини Джонсън, че използва полицията като „щит“.

Някои членове на партията на Джонсън също изразиха опасения, че торите могат да бъдат опетнени, ако констатациите на Грей не бъдат разкрити напълно. Роджър Гейл, който призова Джонсън да подаде оставка, нарече това „фарс“, казвайки пред BBC в петък, че кабинетът на премиера ще си „отдъхне“.

Без участие

На редовен брифинг в петък говорителят на Джонсън Джейми Дейвис каза пред репортери, че Даунинг стрийт няма влияние върху момента на включване на полицията в случая или върху публикуването на доклада на Грей.

По думите му от Даунинг стрийт не са запознати с разговорите, водени между разследващия екип и полицията.

По време на дните на преговори между правителствени представители и полицията за това какво може да публикува Грей, Джонсън използва времето, за да се опита да си осигури подкрепа от торите. Това се е случило чрез срещи на живо и групи в WhatsApp.

Междувременно миналата седмица рейтингът на Джонсън спадна до най-ниското си ниво откакто той е премиер, сочат данни на Ipsos. Едва 24% от респондентите са доволни от работата, която той върши, спрямо 70%, които твърдят, че не са доволни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
d333
преди 2 години
Бе то е ясно, че руснаците пак са виновни... На партито е имало и руска водка... : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Така и трябва. Не е като руснаците хич да не са замесени в подобни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не си спомням премиерна друга страна да е разследван заради парти. Може ли някой да опресни паметта ми!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ако направи някоя мръсотия на Русия с новичок, старичок - остава на поста. Това е играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още