IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се насочва към новото нормално с отмяната на последните COVID ограничения

Швейцария, Нидерландия и Австрия са поредните страни, които ще премахнат повечето мерки заради пандемията до края на седмицата

17:34 | 16.02.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европа опитва постепенно да остави пандемията зад гърба си, а Германия е напът да се превърне в най-голямата страна в региона, отменяща ограничения, които нарушават обичайния ритъм на живота от две години насам, пише Bloomberg.

Повечето COVID ограничения в Германия ще бъдат отменени на три етапа до 20 март, гласи предложение, подготвено от канцеларията на канцлера Олаф Шолц за среща с регионални лидери в сряда.

Швейцария ще отмени почти всички ограничения, свързани с пандемията, от четвъртък, включително препоръката за работа от вкъщи и необходимостта от COVID документи за влизане в страната. Австрия обяви сходни стъпки в сряда, а Нидерландия ще отмени контрола върху хора и бизнеси от петък.

Европа, която преди време беше глобален епицентър на кризата, опитва да се върне към нещо близко до нормалното. Преходът е подкрепен от относително високата степен на ваксинация и по-леките симптоми, причинявани от варианта омикрон, въпреки че броят на заразените остава близо до върхови нива в някои страни.

Франция, която предприе по-бързи действия за отмяна на ограниченията от изпитващи затруднения страни като Германия, може да направи още една крачка в разхлабването на изискванията за маски и показването на документ за ваксиниране от средата на март, заяви здравният министър Оливие Веран в сряда.

„Ако тенденцията продължи, вълната може да приключи след около две седмици“, каза той по радио France Info. „Може да се върнем към почти нормално положение“, допълни Веран. ковид ковид

Вълната от заразени в Германия започва да отслабва през последните дни и подобряването на перспективите предизвика призиви от целия политически спектър най-голямата икономика в Европа да последва страни като Великобритания, Ирландия и Дания в смекчаването на ограниченията.

Германските ръководители обаче остават предпазливи. Предложенията на правителството предвиждат носенето на маска и социалната дистанция да останат задължителни в затворени публични пространства и в градския транспорт. Проектодокументът на канцеларията на Шолц предупреждава също за опасност от нова вълна, породена от нови варианти, „най-малкото до есента“.

„Трябва да останем нащрек“, заяви Хендрик Вест, премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, по държавната телевизия ARD преди срещата. „Не можем просто да изхвърлим зад борда всичко, което се доказа като полезно през последните месеци“, допълни той.

В Швейцария използването на COVID сертификати за места на закрито като ресторанти и кина ще бъде прекратено от четвъртък. Маските ще продължат да се изискват в градския транспорт и здравните заведения.

Австрия ще отмени почти всички ограничения от 5 март, въпреки че от хората все още ще се изисква да носят маски на някои места, каза канцлерът Карл Нехамер пред репортери. Нощните клубове ще получат разрешение отново да отворят врати, а обществените събития вече няма да са изправени пред ограничения на капацитета.

„Вирусът все още е част от живота ни, но изглежда, че можем отговорно да вземем политическо решение да освободим хората от повечето ограничения“, заяви той.

Планът на Германия

В Германия неваксинираните хора ще получат незабавно разрешение да влизат в магазини от неосновна необходимост, ако имат отрицателен тест, гласи предложението на канцлерството.

Втора стъпка ще влезе в сила на 4 март и ще разреши достъпа до ресторанти, хотели и нощни заведения на хора, които не са ваксинирани. В третата и последна фаза други мерки, включително изискванията за работа от вкъщи, ще може да бъдат отменени, „ако състоянието на здравната система го позволява“, гласи документът.

Федералните и регионалните власти ще повторят също така подкрепата си за общо задължително ваксиниране. Депутатите в Бундестага все още не са започнали обсъждането на мярката заради липсата на консенсус между политическите партии и правните усложнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 2 години
Скоро ще правим годишнина на Експеримента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"...хахахаха" ... смехът е меко казано неуместен ... това е престъпление спрямо човечеството , което ще се опитат да заметат под килима , като хвърлят за изкупителна жертва корумпирани политици и продажни журналисти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Преди една седмица строги мери и ваксини. След една седмица, вируса вече не е опасен и няма нужди от мерки. хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Да ви ******* на новото нормално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Трябва прочистване. Не физическо премахване, но морално, наказателно и ограничаващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ослушват се като гърмяни зайци ... народите ли ше ги шамаросат или отгоре ше им спрат зобта . в общи линии политиците и журналята отиват на заколение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още