IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank се завърна към печалбата

Възстановяването може да направи отново втората по големина германска банка желана цел за поглъщане

16:16 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Commerzbank се завърна към печалбата през 2021 г. въпреки високите разходи за преструктуриране на групата и проблемите в Полша. Базираната във Франкфурт компания реализира печалба в размер на 430 млн. евро след загуба от 2,9 млрд. евро предишната година.

По този начин втората по големина банка в Германия надхвърли с лекота очакванията на анализаторите. Акциите на Commerzbank поскъпнаха с около 5% до 9,04 евро.

За текущата година главният изпълнителен директор Манфред Кноф очаква значително увеличение на приходите. „Искаме да надградим успешния бизнес с клиенти от миналата година и да увеличим печалбата на групата до повече от 1 млрд. евро", каза той. Тази прогноза също е над пазарните очаквания.

Освен това Commerzbank възнамерява да изплати отново дивидент за финансовата 2022 г. Банката иска да разпредели 30% от консолидираната си печалба, след като приспадне лихвените плащания по облигациите AT-1. През следващите години 30 до 50 на сто от печалбата ще бъдат изплащани на акционерите.

Предпоставка за това е съотношението на базовия капитал да е с 200 базисни пункта над минималните регулаторни изисквания, обясниха от Commerzbank. В края на миналата година съотношението на базовия капитал нарасна до 13,6%, което е с 420 базисни пункта над минималните изисквания на финансовия регулатор.

В допълнение към дивидентите Commerzbank може да изкупи обратно и собствени акции, заяви главният финансов директор Бетина Орлоп. Това обаче ще се случи едва от следващата година, ако институцията успешно приключи 2022 г. и получи зелена светлина от Европейската централна банка (ЕЦБ) за програма за обратно изкупуване.

Една от причините за връщането към печалба през 2021 г. е фактът, че Commerzbank трябваше да задели значително по-малко средства за кредити, изложени на риск от неизпълнение, отколкото през първата пандемична година (2020 г.) Провизиите за рисков капитал намаляха с две трети до 570 млн. евро. За текущата година банката ги изчислява на по-малко от 700 млн. евро.

През 2021 г. финансовата институция се възползва и от процъфтяващия бизнес с ценни книжа и от паричните инжекции на ЕЦБ. В рамките на програмата TLRO Commerzbank, както и други институции, получаваше премия от един процент, ако заемаше пари от централната банка и изпълняваше определени условия при отпускането на заеми.

Дъщерното дружество за рисков капитал Commerz Ventures също допринесе за приходи от почти 220 млн. евро благодарение на успешни инвестиции.

От друга страна, бяха начислени разходи в размер на около 2 млрд. евро за преструктуриране на групата, провизии за кредити в швейцарски франкове в полското дъщерно дружество MBank, както и еднократно отписване поради отменен IT проект. Фактът, че въпреки тези допълнителни разходи банката е на печалба, показва „потенциала за печалба на нашата банка", казва Орлоп.

Commerzbank възнамерява да съкрати общо 10 хил. работни места и да закрие 340 клона до 2024 г. - и отбелязва значителен напредък. Повече от 6 хил. служители вече са напуснали банката или са подписали споразумение за напускане. Освен това са затворени около 240 клона. Commerzbank вече е осчетоводила по-голямата част от разходите за своето преструктуриране.

Целта на Кноф да постигне възвръщаемост на собствения капитал от седем процента до 2024 г. първоначално беше смятана за утопична от много експерти. Междувременно обаче настроението се промени. Благодарение на постигнатия напредък в преструктурирането на групата и повишаването на пазарните лихвени проценти анализаторите смятат, че Кноф може поне да се доближи до целта си. Средно за 2024 г. те прогнозират възвръщаемост от 6,2%.

С оглед на положителното развитие вътрешнофирмени източници и експерти смятат, че Commerzbank става все по-привлекателна цел за поглъщане от други финансови институции. В края на краищата рисковете, свързани с поглъщане, биха били по-ниски за купувача след успешно преструктуриране и значителни съкращения на работни места.

Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още