IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Стойков: Бондовете на Украйна се търгуваха сякаш страната ще банкрутира

Капиталът може би отдавна е избягал от държавата, смята управляващият директор на Alaric Securities

16:43 | 24.02.22 г.
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;pixabay.com</span></em></p>

Снимка: pixabay.com

При отварянето на пазарите в четвъртък много от бондовете на Украйна се търгуваха сякаш страната ще банкрутира, въпреки че украинската гривна не се е променила много като стойност от сряда, макар да е на исторически ниски нива. Набирането на информация от Украйна е трудно и тези нива може би са прекалено консервативни. Това коментира Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, след новината за нахлуването на Русия в Украйна.

"Ако украинците се притесняват, че страната наистина ще спре да съществува, в един момент може би никой няма да иска да държи украински гривни - има голяма промяна в руската рубла, но не и в гривната", посочи той.

С действията си централната банка на Украйна най-вероятно иска да ограничи големите покупки на валута, смята той, като допълни, че междубанковият пазар не е толкова активен, но вероятно се случват сделки на вторичния пазар. Централната банка на Украйна по-рано днес забрани купуването на чуждестранна валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната.

"Капиталът може би отдавна е избягал от Украйна, или този който може да избяга. Бондовете от няколко месеца се търгуват на нива, които показват, че някаква такава ситуация е възможна", коментира Николай Стойков и потвърди, че инвеститорите реагират доста рационално.

Цените на двата основни сорта петрол преминаха границата от 100 долара. „Нивата им могат да се покачат драстично в краткосрочен план, но вероятно ще се стабилизират, тъй като има резерви на пазара", прогнозира Стойков.

Според него в тази ситуация действията на водещите централни банки в света срещу инфлацията са трудни за прогнозиране, но "биха боравили с лихвените проценти по-бавно" и едва ли ще предприемат големи еднократни повишения с 0,50%.

Какви са реакциите на пазарите след действията на Русия в Украйна? Локални ли са действията на Путин като се има предвид исторически препратки от близкото минало?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още