IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите куриерски компании в света спират доставките за и от Русия и Украйна

Докато UPS и FedEx ограничават дейността си както за Украйна, така и за Русия, германската DHL засега преустановява доставките, свързани с атакуваната страна

10:16 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

В Европа и Азия се наблюдават временни прекъсвания на товарните превози на фона на руската инвазия в Украйна, която причинява забавяне на движението на стоки и буди опасения за увеличаване на транспортните разходи.

Ръководителите на логистичните дружества заявяват, че повечето услуги в и около Русия все още са активни, но могат да бъдат спрени внезапно, тъй като дипломатическото напрежение между Русия и западните държави се засилва, пише The Wall Street Journal. 

Въздушните превози в региона са под натиск, тъй като самолетите избягват да летят близо до въздушното пространство на Украйна. Русия в петък забрани на британските авиокомпании да оперират в нейното въздушно пространство в отговор на британската забрана ден по-рано за редовните полети от Русия.

Американските куриерски компании United Parcel Service Inc. (UPS) и FedEx Corp. заявиха, че спират доставките до Русия и Украйна на фона на продължаващата война, съобщава Bloomberg.

Междувременно германската логистична компания Deutsche Post DHL обяви, че временно преустановява доставките за и от Украйна и ще избягва украинското въздушно пространство.

От UPS и FedEx изтъкват, че са спрени както входящите, така и изходящите потоци от пратки, свързани с Украйна и Русия.

Остава неясно дали американските компании спират полетите през руското въздушно пространство. От DHL не уточняват дали дейността на логистичното дружество в рамките на Русия остава непроменена.

Друга компания, която спира доставките от и за Украйна, е датската DSV A/S.

„Войната ще доведе до рязко ограничаване на скоростта на доставките, особено между Азия и Европа, тъй като конфликтът нарушава движението на стоки по море, въздух и суша“, изтъква Глен Кьопке от FourKites Inc., американска компания за проследяване на товари.

Според логистичната платформа FourKites обемите на товари, които се движат чрез железопътен транспорт от Китай през Русия към Европейския съюз (ЕС), могат да бъдат прехвърлени към морския или въздушния транспорт, ако тази товарна връзка бъде нарушена, което потенциално може да доведе до повишаване на разходите в тези транспортни пазари. Компанията съобщи, че повече от 300 хил. контейнера са пренесени с железопътен транспорт от Китай до ЕС през първите шест месеца на миналата година.

След като миналата седмица руският президент Владимир Путин даде официален старт на военната кампания срещу Украйна, редица страни по света, включително САЩ и държавите от ЕС, обявиха тежки икономически санкции срещу Москва. През уикенда стана ясно, че руска и украинска делегации ще се срещнат без предварителни условия на границата между Украйна и Беларус в понеделник след разговор между държавните глави Володимир Зеленски и Александър Лукашенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още