IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания нареди на пристанищата си да блокират свързани с Русия кораби

Руски кораби, превозващи енергийни товари, редовно преминават през британски пристанища

21:08 | 28.02.22 г.
<p>
	Британският министър на транспорта Грант Шапс.&nbsp;<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Британският министър на транспорта Грант Шапс. Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания нареди на пристанищата си да блокират всякакви кораби, които плават под руски флаг или се смята, че са регистрирани, притежавани или контролирани от човек, свързан с Русия, в рамките на засилването на натиска си върху Москва, предава Ройтерс.

Транспортният министър Грант Шапс съобщи в писмо до всички британски пристанища, че се подготвят допълнителни подробни санкции срещу руски кораби след нахлуването на Русия в Украйна.

„Морският сектор е от основно значение за международната търговия и трябва да изиграем нашата роля, за да ограничим икономическите интереси на Русия и да държим руското правителство отговорно“, заяви той в писмо, публикувано в Twitter.

Шапс допълни, че руски кораби вече нямат право да влизат в британски пристанища, а всеки плавателен съд, за който се смята, че е притежаван или контролиран от човек, свързан с Русия, трябва да получи забрана за преминаване. Кораби, които плават под руски флаг или са регистрирани в Русия, също ще блокирани.

„Ще се стремим да подкрепим британските пристанища в установяването на руски кораби и ще комуникираме директно със съответните пристанища, когато установим кораби, плаващи към британски пристанища, които попадат в обхвата на гореизброените“, заяви Шапс.

Русия, която определя действията си в Украйна като „специална операция“, вече реагира на други санкции като решението на Великобритания и ЕС да блокират използването на въздушното им пространство от руски самолети.

Руски кораби, превозващи енергийни товари, редовно преминават през британски пристанища.

Корабът SCF Le Perouse, плаващ под флага на Маршалските острови и опериран от водещата руска корабна компания "Совкомфлот", посети южния британски терминал Isle of Grain през януари с товар от американски втечнен газ, преди да се върне в Атлантическия океан, показват данни на компанията за проследяване на корабите Eikon.

Не е ясно какво ще стане с друг кораб, опериран от "Совкомфлот" и плаващ под флага на Маршалските острови – NS Champion, който трябва да пристигне във Великобритания във вторник с товар от петрол.

Корабът все още сигнализира Великобритания като дестинация, а последната му обявена позиция в понеделник е край бреговете на Шотландия.

"Совкомфлот" беше сред руските компании, включени в списъка на американското финансово министерство миналата седмица, които нямат право да набират нов дълг с падеж над 14 дни с помощта на американци или чрез американската финансова система. Това според източници от корабната индустрия ще усложни сделките с листнатата в Москва компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още