IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще атакува Русия и чрез СТО

Брюксел се стреми да премахне статута на страната като най-облагодетелствана нация в Организацията и да обложи с мита руски износ за още 95 млрд. евро

18:28 | 03.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) се стреми да премахне статута на Русия на най-облагодетелствана нация в Световната търговска организация (СТО). С тази мярка може да бъде ударен износ от Руската федерация за още 95 млн. евро, като му се наложат мита, предава Bloomberg.

Санкциите, които ЕС наложи на Русия заради войната в Украйна, затвориха значителна част от финансовите и търговски връзки на руските бизнеси с повечето европейски компании. Прекратяването на статута на най-облагодетелствана нация би увеличило разходите на всички компании, които все още правят бизнес с Русия, чрез различни мита и тарифи.

„В отговор на руската агресия срещу Украйна ЕС прие широки санкции спрямо Русия, които несъмнено имат голямо влияние върху търговията“, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Мириам Гарсия Ферер в отговор по имейл до Bloomberg. „Обсъждаме наличните възможности в контекста на СТО. Това включва възможността за премахване на режима за най-облагодетелствана нация въз основа на изключението за националната сигурност“, допълва тя.

Комисията е в преговори с държавите членки и съюзниците си за предприемането на тази мярка, според човек, запознат с плановете, който е поискал да говори анонимно пред агенцията.

ЕС е най-големият търговски партньор на Русия, като представлява 37% от общата търговия със стоки на страната със света през 2020 г. Общата търговия между ЕС и Русия за 2020 г. възлиза на 174,3 млрд. евро. ЕС внася от Русия петрол за около 67 млрд. евро годишно, което е почти 40% от целия руски внос за блока.

Русия е изнесла за ЕС селскостопански стоки и суровини за 4,3 млрд. евро през 2020 г., химикали за 4,1 млрд. евро и желязо и стомана за 4 млрд. евро.

Канада отмени статута на най-облагодетелствана нация за Русия и Беларус в четвъртък, а Украйна обяви тази седмица „пълно икономическо ембарго“ на Москва и заяви, че повече няма да прилага споразуменията на СТО по отношение на Русия.

Правителството в Киев посочва, че решението му е в съответствие с изключението за национална сигурност на СТО, което позволява на страната да предприеме „всяко действие, което счита за необходимо, за защитата на основните си интереси за сигурност“.

Тази седмица американските законодатели в Камарата на представителите и Сената предложиха законодателство, което да сложи край на постоянния статут на нормални търговски отношения с Русия. Сенаторите също така настояват президентът Джо Байдън да започне процес на спиране на членството на Русия в СТО.

Канадските власти междувременно решиха да лишат Русия и Беларус от търговския им статут на най-облагодетелствани нации и да наложат 35% мита върху износа от тези страни. Канадският заместник министър-председател Кристия Фрийланд съобщи новината пред репортери, предава БГНЕС.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
с колко ника действаш ... : ))) ...? : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Заплаши ли путин на два пъти с употребата на ядрени оръжия НАТО, а над 3/4 от всички държави- членки на ЕС, са натовски държави- да, направи го. Повече какво има да се дискутира....Освен това, путин постави УЛТИМАТУМ на България да излезем от НАТО, само защото на него така му е кеф... Е, няма друг такъв им999бецил и склеротик....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"приятелка"... аман от еманципирани ... "жени на кариерата" ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 2 години
Приятел, потърси лекарска помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''...ЕС е най-големият търговски партньор на Русия...'' А русия се стреми да прегризе гърлото на ЕС. Търговия с русия, ли- не, мерси- да си ядат руския газ, да си взривяват ядрените си бомби на тяхна си територия и да се спусне нова Желязна завеса- нищо руско нямаме в домът ни, а ''руският''' природен газ е руски до точката на доставка- след нея автоматично става български природен газ. А и соларните покриви са чиста работа- путин не е президент на слънцето, слънцето грее еднакво за всички и никой не може да му наложи своята държавна власт..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Много добро решение. Да се приложи и геоблокиране за пазаруване в ЕС електронните магазини за всички руски граждани или всички граждани, чиито фамилии са руски. Да видим тогава- когато наташките няма да могат да си купуват европейските модни стоки, дали няма да се вдигне вой до небесата в руските спални...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още