IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скок в продажбите на бензин и дизел във Великобритания заради войната в Украйна

Макар че това представлява забележим скок, той е по-малък, отколкото по време на петролната криза, която обхвана страната само преди месеци

17:56 | 07.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на бензин и дизел във Великобритания нараснаха в дните след нахлуването на Русия в Украйна, но остават доста под нивата, наблюдавани по време на кризата с горивата от миналата година, съобщава Bloomberg.

Средните нива на продажбите на бензиностанция се увеличават към 25 февруари с около 30% спрямо обемите преди пандемията от коронавирус, сочат правителствени данни.

Тези цифри включват както продажбите на бензин, така и тези на дизелово гориво.

Макар че това представлява забележим скок, той е по-малък, отколкото по време на петролната криза, която обхвана страната само преди месеци.

През септември недостигът на камиони, съчетан с огромния скок в търсенето, доведе до „пресушаване“ на бензиностанциите в Обединеното кралство, тъй като запасите в страната се стопиха.

В края на февруари наличността на гориво в бензиностанциите падна до под 40% от пълния им капацитет, въпреки че по-слабото търсене през следващите дни може да доведе до бързото ѝ възстановяване.

горива горива

Цените на дребно в страната се покачиха до рекордно високи нива през последните дни, подчертавайки свиването на разходите на домакинствата. Доставките на гориво в страните от континентална Европа също показват признаци на свиване. В Германия Shell Plc. ограничи продажбите на нафта за отопление на някои търговци на едро, за да може да продължи да изпълнява договорните си задължения.

Пазарите на дизел също отчитат ценови растеж през последните дни поради поради проблема с доставките. Търговците са готови да платят с над 90 долара повече на тон, за да си осигурят извънредни доставки, според данни на ICE Futures Europe.

В САЩ средните цени на бензина също се доближават до рекордни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още