IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС официално ще започне да разглежда кандидатурите на Украйна, Грузия и Молдова

Въпреки че това е просто технически ход, той има голяма символична стойност

22:38 | 07.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andreas Arnold/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Европейският съюз ще започне официално разглеждане на кандидатурите на Украйна, Грузия и Молдова за присъединяването им към блока, обявиха от френското председателство на Съвета на ЕС, пише Politico.

Посланици на ЕС предизвикаха този ход, като призоваха Европейската комисия да изложи мнението си по исканията, които се появиха бързо в дните след като Русия започна инвазията си в Украйна. Всяка от страните твърди, че бързо променящата се ситуация що се отнася до сигурността, трябва да принуди ЕС бързо да разгледа кандидатурите за членство.

Посланиците на ЕС са обсъдили кандидатурите на среща в понеделник следобед, преди да вземат решението си, твърдят няколко дипломати.

Въпреки че това е просто техническа стъпка, тя все пак има голяма символична стойност. Години наред ЕС не беше склонен да действа бързо за разширяването си, забавян от страните членки – включително Франция и Нидерландия, които се опасяваха от бързо разрастване на блока, както и от слабите резултати в борбата с корупцията в по-новите членки като България и Румъния.

Според един от дипломатите посланиците на ЕС са били единодушни по две точки по време на днешната си среща – че ЕС трябва да започне своя официален процес на оценка, както и че лидерите на блока трябва да обсъдят темата на среща на върха по-късно тази седмица.

Украйна, Грузия и Молдова са три от шестте държави, които ЕС определя като съседи в рамките на т.нар. инициатива „Източно партньорство“. От години блокът се фокусира върху принуждаването на тези страни да предприемат постепенно демократични и правни реформи, които да ги доближат до него.

Но предвид войната в Украйна „ЕС трябва за една нощ да промени политиката за съседство, досега фокусирана върху постепенни реформи, в такава, която е свързана с оцеляването на тези страни като държави“, пише Томас де Ваал, старши сътрудник в мозъчния тръст Carnegie Europe.

За някои дипломати е трудно да си представят, че Украйна, Грузия и Молдова могат внезапно да направят реформите, които не успяваха да осъществят досега. Други смятат, че е странно да се приобщават три държави, които споделят само някои прилики. Въпреки че всяка от тях е далеч от постигането на членство в ЕС, сега Украйна е в доста по-различна ситуация заради руската инвазия.

Дипломатите също така подчертават, че макар процесът по присъединяване към ЕС да може да отнеме години, блокът все пак предоставя на Украйна и други в региона финансова помощ, хуманитарна помощ, а в случая на Киев – дори оръжия.

Според част от дипломатите се очаква ЕК да предложи някакво споразумение за привилегировано партньорство на Украйна, Грузия и Молдова преди срещата на върха на ЕС тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ердо и Путин ще разиграят после една война, за да приемем турците най-накрая в ЕС :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
caller
преди 2 години
А какво стана с кандидатурата на Турция? Само искания към Турция, след изпълнението им нови, и т.н. Май и тук ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Грузия? Готина страна е, ама е нелепо да е в ЕС. Да продължат с Иран, Пакистан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
"това е просто технически ход, той има голяма символична стойност"Да им е честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още