IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски самолети могат да бъдат задържани в Обединеното кралство

Междувременно ЕС договори пореден кръг от санкции, включващи и криптовалути, и изключване на три беларуски банки от SWIFT

13:35 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Възможно е в бъдеще руски самолети да бъдат задържани на британска територия. Кацането на самолети с руска връзка във Великобритания ще бъде забранено от закона, обяви британското правителство. Това ще засегне и частните самолети, наемани от богати руснаци. Според репортаж на BBC вече се водят разследвания във връзка със самолет на летище в английското графство Хемпшир. Британски правителствен източник заяви пред Ройтерс, че частният самолет е свързан с Евгений Швидлер, бизнес партньор на милиардера Роман Абрамович, собственик на футболния клуб „Челси". 

„Знаем, че самолетът не е собственост на руска компания, а на регистриран в Люксембург фонд. Извършваме допълнителни проверки, преди да го пуснем", заяви транспортният министър Грант Шапс пред радио LBC.

Министерството на транспорта заяви, че работи с Управлението за гражданска авиация, за да изясни подробностите за самолета, който е регистриран в Global Jet Luxembourg.

„Забраната за влизане в Обединеното кралство на самолети под руски флаг и криминалното им използване ще причинят още повече икономическа болка на Русия и близките до Кремъл", заяви пък външният министър Лиз Тръс.

Преди това Великобритания, подобно на държавите от ЕС и други страни, затвори собственото си въздушно пространство за руски самолети и забрани кацането им. Освен това в бъдеще няма да бъдат доставяни повече британски стоки за руската аерокосмическа промишленост.

Междувременно на фона на продължаващата война срещу Украйна 27-те държави от ЕС се споразумяха за ново разширяване на санкциите срещу Русия и нейната партньорска държава Беларус. Както съобщи председателството на Съвета в Брюксел, още олигарси и техни роднини ще бъдат добавени към списъка на лицата, чиито активи в ЕС ще бъдат замразени и на които вече няма да се разрешава да влизат в съюза.

Освен това се планира забрана за износ на корабно оборудване и изключване на три беларуски банки от комуникационната мрежа Swift. За да се отстранят пропуските в предишните три пакета от санкции, са добавени и разпоредби относно криптовалутите и забрани за износ на определени технологии.

Дори след съответното решение на САЩ държавите от ЕС все още не успяват да се споразумеят за исканото от Украйна спиране на вноса на енергийни източници от Русия. В понеделник германският канцлер Олаф Шолц заяви: „В момента енергийните доставки за отопление, мобилност, електричество и промишленост в Европа не могат да бъдат осигурени по друг начин“. Този четвъртък и петък това вероятно ще бъде темата на специална среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Наложените до момента санкции имат за цел да затруднят дейността на руската централна банка и да лишат някои промишлени сектори от доставки на високи технологии. Освен това въздушното пространство над ЕС е напълно затворено за самолети от Русия. Стотици лица и десетки организации бяха добавени към списъка със санкции на ЕС.

Официалното решение за затягането на санкциите ще бъде взето чрез писмена процедура, пояснява настоящото френско председателство на ЕС. След това мерките ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС и ще влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още