fallback

ЕС забранява вноса на стомана и износа на луксозни стоки към Русия с нови санкции

Ограниченията трябва да увеличат допълнително натиска върху Кремъл и ще ограничат способността му за финансиране на войната, отбелязват от Брюксел

12:13 | 15.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) е договорил приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на инвазията в Украйна, се посочва в прессъобщение от Европейската комисия (ЕК). Ограниченията предвиждат пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори — по-конкретно с военно-промишления комплекс на Кремъл.

Забранява се и вносът в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на съюза. Забраната носи приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За да се компенсира този внос, ще бъдат разпределени увеличени европейски квоти за внос между други трети държави.

Предвижда се и широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор. Ще бъдат правени обаче малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

Налага се и забрана за износ от ЕС на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит. По-рано в понеделник източници на Bloomberg съобщиха, че ЕС обсъжда забрана на износа на луксозни автомобили на стойност над 50 хил. евро за Русия. Бе съобщено също, че ограничението ще влезе в сила и за продажбите на лодки и самолети, както и за седалкови лифтове и мотоциклети на цена над 5000 евро.

С новия четвърти пакет допълнително се разширява списъкът със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на хора, извършващи дезинформация, посочват от Брюксел.

Пълният списък на санкционираните лица ще стане ясен при публикуването на решението в Официалния вестник на ЕС.

Брюксел налага и забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

Европейската комисия приветства договореното в Съвета в отговор на „бруталната агресия“ срещу Украйна, се казва още в прессъобщението.

Тези санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна, посочват още европейските власти.

Новият пакет мерки е бил координиран с международните партньори, по-специално със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още