IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС забранява вноса на стомана и износа на луксозни стоки към Русия с нови санкции

Ограниченията трябва да увеличат допълнително натиска върху Кремъл и ще ограничат способността му за финансиране на войната, отбелязват от Брюксел

12:13 | 15.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка:Peter Juelich/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) е договорил приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на инвазията в Украйна, се посочва в прессъобщение от Европейската комисия (ЕК). Ограниченията предвиждат пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори — по-конкретно с военно-промишления комплекс на Кремъл.

Забранява се и вносът в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на съюза. Забраната носи приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За да се компенсира този внос, ще бъдат разпределени увеличени европейски квоти за внос между други трети държави.

Предвижда се и широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор. Ще бъдат правени обаче малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

Налага се и забрана за износ от ЕС на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит. По-рано в понеделник източници на Bloomberg съобщиха, че ЕС обсъжда забрана на износа на луксозни автомобили на стойност над 50 хил. евро за Русия. Бе съобщено също, че ограничението ще влезе в сила и за продажбите на лодки и самолети, както и за седалкови лифтове и мотоциклети на цена над 5000 евро.

С новия четвърти пакет допълнително се разширява списъкът със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на хора, извършващи дезинформация, посочват от Брюксел.

Пълният списък на санкционираните лица ще стане ясен при публикуването на решението в Официалния вестник на ЕС.

Брюксел налага и забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.

Европейската комисия приветства договореното в Съвета в отговор на „бруталната агресия“ срещу Украйна, се казва още в прессъобщението.

Тези санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна, посочват още европейските власти.

Новият пакет мерки е бил координиран с международните партньори, по-специално със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Най накрая имаме един обединен ЕС. Добър тест, който ще покаже колко е издръжлива европейската икономика и самият европеец. Руснаци и украинце се трепат в Украйна, ние ако не можем едно обедняване да понесем, значи наистина не ставаме за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
16.02.2022 =16.03.2022 г., разбира се- грешка при изписването на датата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Утре- 16.02.2022 г.- е денят Х за руската неонацистка война в Украйна- русия може да обяви дефолт, защото я чака плащане на транш по еврооблигациите, който тя трябва да преведе в евро, а и утре се очаква решението на МС на ООН относно обвиненията на Украйна, че русия тълкува неправилно и превратно понятието геноцид и руският казус бели няма никаква правна стойност и не може да бъде оправдание за руската агрсивна завоевателна война в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Смешна работа. Е как сега ще ги правим без стомана трите тунела, двата моста над Дунав и забравих какво беше там по-дребните ни планове за строежи в близките няколко години. А и се съмнявам че точно сега на руснаците им е до покупка на луксозни стоки, особено яхти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
оййй, тримата копейници отново погребват Европейската икономика.... вижте си вашата бе, тиняциии :):) Вижте калната си родина и марш с двеста натам, избягайте от потъващата Европа... ама не искате, нали?Мазен... кво става с руските ти акции, получаваш ли дивидент, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Тц... това е целенасочено търсена политика. Ако масите не са докарани до просешка тояга, не виждам как ще ги убедят да тръгнат на война или да оправдаят няколко стратчегически ядрени удара. Клокочат тези *** още с премахването на златните стандарти, което позволи и на чистачите да пътуват по екскурзии и да купуват жилища на версия. Еми, свърши се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Хахаха, мамoyмници: от пет най-големи стоманодобивни компании в Европа 4 са руски!!! Северсталь сам спря износът за, след като ограбиха Мордашов. Заради 3.3 МБ ще загробите европейската икономика!!! С всеки изминал ден се убеждавам, че само революция може да спаси държавите от ЕС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
По вноса на стомана сме особено благодарни. За сега арматурата е двойно. Продължаваме промяната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още