IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новината за продажбата на бизнеса с гуми катапултира акциите на Trelleborg

Шведската група се споразумя да продаде своето звено за производство на гуми на японската Yokohama Rubber за над 2 млрд. евро

15:35 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Trelleborg AB скочи с 27% в началото на търговията на борсата в Стокхолм, след като ръководството се съгласи да продаде бизнеса си с гуми, върху който е основана шведската индустриална група преди повече от век, съобщава Bloomberg. 

На фона на една от най-мащабните реорганизации на групата от нейното основаване през 1905 г. звеното Wheel Systems ще бъде продадено на японската Yokohama Rubber Co. Ltd. за 2,1 млрд. евро.

За Trelleborg продажбата на бизнеса с гуми означава, че може да се съсредоточи повече върху „инженерните полимерни решения“ за ключовите си пазари като здравеопазване, автоматизация и космическа индустрия, изтъкват от компанията.

Продажбата „подобрява нашата рентабилност и капиталова ефективност, като същевременно сделката намалява нашата цикличност“, заяви главният изпълнителен директор на Trelleborg Петер Нилсон.

Trelleborg ще реализира печалба от 6 млрд. шведски крони (639 млн. долара) в резултат на сделката, която се очаква да бъде завършена през втората част на 2022 г. Отделно компанията обяви, че планира да изкупи обратно акции на обща стойност 400 млн. крони.

Трансакцията също така ще доведе до преглед на финансовите цели на компанията, според главния изпълнителен директор.

„Сега започва истинското предизвикателство, тъй като Trelleborg се превръща в много по-малка компания, която трябва да покаже, че може да расте органично, да увеличава маржовете и да прави придобивания с добавена стойност“, изтъкват в бележка до клиенти анализаторите на Svenska Handelsbanken.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още