IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Полезните идиоти" на Путин сред политическия елит на Германия

Берлин трудно ще възстанови доверието на Запада след позициите, които имаше спрямо Владимир Путин

08:09 | 30.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин и бившият канцлер на Германия Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и бившият канцлер на Германия Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият министър на външните работи, днес президент на Германия, Франк-Валтер Щайнмайер също буквално до първите изстрели в Украйна настояваше, че Германия може да строи мостове с Русия, използвайки енергийните източници. През 2016 година той критикува и учение на Алианса в източния фланг с мотива, че НАТО "трака със саби и се опитва да подпали война".

Сега Щайнмайер организира концерти за "свобода и мир" заедно с украински и руски музиканти. Преди дни украинският посланик Андрий Мелник коментира, че няма да участва в последните събития, коментирайки, че украинците нямат време за "великата руска култура", докато Москва избива невинни граждани.

Дори и по-малките партии в коалицията, която днес управлява Германия, имат своя принос за развитието на ситуацията в Украйна, пише още Politico. Зелените бяха срещу спорния газопровод както от екологична гледна точка, така и в защита на Украйна. Но пък бяха твърдо против германско оръжие да бъде давано на Киев.

Свободните демократи бяха разделени в позициите си за "Северен поток 2", като част от тях подкрепяха дълго позицията, че Германия трябва да бъде по-обвързана с Русия. Украинският посланик Андрий Мелник дори споделя, че финансовият министър Кристиан Линднер, който е лидер на "Свободните демократи", му е споделил, че няма нужда Германия да праща оръжия или да изключва Русия от SWIFT, защото на Украйна ѝ остават "броени часове суверенитет".

Скептицизмът по отношение на перспективите на Украйна и безпокойството относно последствията от твърде тежкия подход към Русия се споделя от мнозина и в основната опозиционна партия - Християндемократите. Само седмици преди инвазията на Русия, лидерът на ХДС Фридрих Мерц предупреди, че изваждането на Русия от SWIFT може да предизвика "ядрена бомба на капиталовите пазари".

Всички сбъркахме с Русия

Малко по малко в Германия започват да разбират своите грешки към Москва. "Аз сбърках, всички сбъркахме", коментира пред Die Welt бившият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле.

Сблъсквайки се с реалността, германците обаче не са много сигурни как да реагират.

В началото на март украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Бундестага с остри критики за продължаващи бизнес отношения на германски компании с Русия, които финансират военните действия срещу страната му. Неговите думи бяха изпратени с аплодисменти, а след това депутатите се върнаха към ежедневието си, поздравявайки двама свои колеги за рождения им ден.

Украйна, която загуби 15% от населението си по време на Втората световна война едва ли скоро ще забрави и прости позициите на Берлин. Германия трудно ще възстанови и доверието сред останалите съюзници на Запад. А в Берлин прекрасно знаят, че временно можеш да се скриеш от уроците от миналото, но не можеш да избягаш от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Е хубава работа, жената е на пенсия вий сте я изтипосали под заглавие "Полезни и.диоти". Никакъв срам нямате. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Лъжеш! Велика Германия корумпирана... неееее! Кажи го на украинците и ще те линчуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 2 години
направо да откачиш... не видели, очевадни неща!.. и как не се виждат тия неща, аз лично се сещам за един начин, с пари в брой! :):) Немците са големи корумпета! Това го казвам от личен опит, понеже съм работил в няколко немски компании и във всяка имаше корупционни скандали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
dr.5rov
преди 2 години
Германците не са "полезни ***", а прагматични хора, които гледаха своя и на континентална Европа интерес и не искаха да се включат в битката на САЩ и Англия срещу Русия. Но те са твърде слаби за да успеят (и французите също). Руснаците направиха голямата гршка да влязат в играта на САЩ. Избраха някакви остарели стреротипи на поведение и сега са точно там където ги искаха САЩ. Разбира се ще си понесат последствията за това. Всички останали също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
https://***.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/verb.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Меркел може и да е агентка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Като стана дума за полезни идиооти: "Винаги може да разчитате, че янките ще вземат правилното решение. След като пробват всички други." Уинстън Чъчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Bingomatic2
преди 2 години
Чудесна статия. Само да добавя, че некадърницата Меркел реши и финансовата криза 2008 с половинчати мерки и яко печатане. Сега и това ще се плаша от бъдещите поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още