IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС и ЕЦБ не могат да се споразумеят за обмена на украински гривни

Много от бягащите от войната украинци остават без средства, защото не могат да конвертират парите, които носят със себе си

14:08 | 30.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Страните от Европейския съюз (ЕС) и Европейската комисия (ЕК) още не могат да се разберат кой трябва да предостави гаранции за управлявана от Европейската централна банка (ЕЦБ) програма за конвертиране на парите на украинските бежанци в местни валути.

Заради невъзможността да обменят националната си валута – гривната, много бежанци от Украйна остават без средства, пише онлайн медията Politico.eu.

Въпросът как да се конвертира украинската гривна в евро или други валути на ЕС се обсъжда сред лидерите на държавите от блока от началото на март. Решение още не е намерено.

Проблемът е, че Националната банка на Украйна не може да предостави обезпечение, което би покрило потенциални загуби.

Засега ЕЦБ е представила на Комисията две възможности, според документ, видян от Politico.

При вариант първи, който централната банка предпочита, страните от ЕС ще дадат мандат на ЕЦБ да работи с централните банки на страните от ЕС за обмен на гривни. За да заобиколи забраната на блока за парично финансиране — когато централна банка предоставя фискална подкрепа на държавите, ЕС трябва да „предостави (на ЕЦБ и централните банки на страните от ЕС) ресурсите за изпълнение на мандата“, пише ЕЦБ.

С други думи, ЕС ще трябва да осигури обезпечение за обмен на валута за покриване на потенциални загуби.

Програмата може да бъде разширена и до страни извън еврозоната, които в момента приемат по-голямата част от украинските бежанци - над 2,3 млн. украинци избягаха в Полша, над 600 хил. са в Румъния, близо 360 хил. са в Унгария, според ООН. В България, съгласно националните данни, са останали около 50 хил. души.

Вторият вариант предвижда Националната банка на Украйна да даде мандат на ЕЦБ на друго правно основание. Този маршрут ще заобиколи забраната за парично финансиране, тъй като „забраната на паричното финансиране не изключва споразумение между Националната банка на Украйна и ЕЦБ/Евросистемата, тъй като (Националната банка на Украйна) не е част от обществения сектор“, посочва се в документа.

Този вариант би изисквал ЕС да действа като гарант.

Борбата е за това кой трябва да предостави това обезпечение, което се оценява на 300-400 млн. евро, според служител, запознат с дискусията.

Има две възможности: Комисията може да действа като гарант чрез бюджета на ЕС. Тази опция има широка подкрепа от страните от ЕС и ЕЦБ. Комисията обаче е против и твърди, че бюджетът на ЕС е вече достатъчно „разтегнат“, според служители на централната банка и дипломати, които са говорили пред медията.

Като алтернатива страните от ЕС биха предоставили обезпечението от собствените си бюджети. Този процес обаче ще е бавен и ще отнеме от няколко седмици до няколко месеца, защото това ще изисква парламентарно одобрение в повечето държави.

„По-просто би било това да се случи от бюджета на ЕС, защото координирането на националните бюджети е доста сложно“, казва висш дипломат от ЕС. „Идентифицирахме нуждите, но нямаме решение“, добавя дипломатът.

Говорител на Комисията не е коментирал защо изпълнителната власт на ЕС няма да предостави гаранции от собствения си бюджет, но казва, че Комисията е в контакт с ЕЦБ и централните банки на страните от ЕС „за намиране на решения и за да покаже нашата солидарност също и в това отношение към украинските бежанци“.

Въпросът вероятно ще бъде обсъден на министерско ниво на срещата на финансовите министри на ЕС следващата седмица в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
E ще ги измислят. Така или инъче за да се пусне северен паток 2 тръбата вероятно ще има обвързваща клауза. Например 10% от приходите да отиват директно за Украйна. Все пак който чупи, тряба да купи :) Не може ей така да отидеш в къщата на комшията да потрошиш всичко защото го подозираш,че харесвал жена ти и да си заминеш. Ще се плаща :) Няма как :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Гривните си имат официален курс, проблемът е че Зеленски го фиксира към долара и нашите банки не го признавали, само викат слава Украину. Каква е логиката да им подаряват всичко, а да отказват гривни които сами дават. Тези евробанки не желаят да обменят и корейски вонове дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Слава Украине! Хероям - сало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Я Кире смотаното и да смени всички гривни в левове ,ние НАТОвци ли сме или какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още