IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон залага на "Да направим планетата отново велика"

С своя екологичен ход френският президент ще опита да привлече избирателите на левия Меланшон, който постави зеленото в центъра на кампанията си

20:16 | 15.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон ще заложи на зелената политика в опит да привлече част от незаинтересуваните избиратели и да си гарантира втори мандат начело на страната, пише в анализ европейското издание Politico. На първия тур, провел се на 10 април, Макрон поведе пред Льо Пен с около 5%, а по традиция за втория тур следва обединение на повечето партии срещу  националистите.

По време на събитие в Хавър преди дни Макрон беше настроен изцяло "климатично" по време на откриването на нов завод за производството на вятърни турбини и опита да внуши, че през втория му мандат ще работи под мотото: "Да направим планетата отново велика", пише Politico по аналогия със слогана на Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика".

"Ако искаме да успеем с нашата екологична трансформация, трябва да произвеждаме повече по декарбонизиран начин и също така да рециклираме", коментира френският президент в Хавър и обеща забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2040 година и насърчаване на зелената енергия.

Със своите зелени призиви Макрон се прицелва в избирателите на Яник Жадо, който получи малко под 5% в първия вот, както и към левия кандидат Жан-Люк Меланшон, който е изненадващо трети с внушителните 22% от гласовете. Френският президент вече коментира, че споделя същите принципи с Жадо и Меланшон по отношение на целите за въглеродна неутралност до 2050 година и на Парижкото споразумение. В същото време крайнодясната Марин льо Пен се противопоставя на тези принципи.

Нещо повече - Макрон не само споделя принципите на Меланшон, а дори е склонен да приеме някои от неговите предизборни предложения, като например за забраната на някои видове торове или мерките, които да помогнат за намаляване на енергийното потребление на домовете.

"Смятам, че това са добри идеи", категоричен е френският президент. Но това не прави впечатление на левия кандидат, който наистина постави зелената политика в центъра на своята предизборна кампания, и той все още не е изказал подкрепата си за никого на втория тур.

Най-голямата заплаха за Еманюел Макрон е избирателите на Меланшон да останат по домовете си.

Според френските политолози левите избиратели са трудни за предсказване, но въпреки това вотът за Марин льо Пен е много проблематично. Самият Жадо вече призова тези, които го подкрепиха на първия тур, да пуснат бюлетина за Льо Пен.

През 2017 годна Еманюел Макрон спечели лесно битката с Марин льо Пен, залагайки на климатични амбиции, забрана за пестициди, освобождаване на мечки в Пиринеите и затваряне на ядрени блокове. Пет години по-късно повечето от тези обещания звучат кухо - президентът се отказа от идеята за налагане на допълнителни налози върху горивата след масовите протести на "жълтите жилетки", а първият министър на околната среда подаде оставка, защото никой в правителството не го взимаше на сериозно.

А в замяна на отказа от ядрената енергия, Макрон сега се готви да строи нови 14 реактора до 2050 година.
Еманюел Макрон не е любимец на зелените във Франция, но твърди, че е по-добър от своя противник. "Плановете на Марин льо Пен е да спре напълно зелените проекти и да ги замени с ядрена енергия", подчерта той в Хавър.

Сегашният френски президент вероятно ще привлече левите избиратели, но не заради своите зелени амбиции, а защото ще поискат да блокират националистите. Това обаче едва ли е добра новина за партията на Макрон преди парламентарните избори, насрочени за юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
След като е направил обратното на това, което е обещал за предния си мандат, защо французите му дават още един шанс? Явно и те страдат от "изборна слепота" и "безпаметност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Дано изгуби изборите това странно нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Дано изгуби изборите това странно нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Ммм ватърни мелници и климатични измишльотини, да декарбонизираме, кой може да устои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
да ходи да гушка бабата ...или дедото ...не е ясно вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Хахахах, тоя противоестественик нещо много си е повярвал ми се струва? Точно сега - с тия високи цени на енергията, най-много да го линчуват !!! Че на хората им писна от зеленашески неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още