IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия вече е готова да спре покупките на руски петрол

Страната си осигури капацитет на пристанището в Гданск, а делът на руския петрол в потреблението намалява съществено от края на февруари

12:28 | 29.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия вече е готова да спре да купува петрол от Русия и това вероятно означава зелена светлина за шестия пакет със санкции и европейско ембарго за суровината, пише The Wall Street Journal. Досега Берлин беше един от най-големите противници на тази мярка.

Според източници на изданието обаче Германия е заявила по време на заседание на представителите на ЕС, че няма против забраната, стига да има достатъчно време за осигуряване на алтернативни доставки. Вероятно пробив в германската позиция дава и споразумението с Полша, чрез което Берлин може да използва пристанището в Гданск за доставка на петрол.

Пристанищната инфраструктура е свързана с петролопровода "Дружба", което означава, че Германия може веднага да получи петрол от това направление.

В момента делът на руския петрол в общото потребление на Германия е 12%, спрямо 35% преди началото на войната в Украйна. Страната е готова за спирането на доставките на петрол и този сценарий няма да означава катастрофа за икономиката, коментира икономическият министър Роберт Хабек в социалните мрежи.

Големите рафинерии в Германия са собственост на руския гигант "Роснефт". Ако компанията откаже да използва алтернативен петрол, то Берлин може да поеме контрола над дъщерното дружество в страната. По същия начин Германия национализира активите на "Газпром".

Очакванията са, че Европейската комисия (ЕК) ще обяви решението си за петролното ембарго най-рано през следващата седмица (2-6 май). Но не е ясно колко бързо ще влезе в сила то. През последните два месеца Европа получава големи количества петрол от САЩ и реално алтернативи има. Някои държави в общността обаче все още са притеснени относно икономическия ефект от забраната за вноса на руския петрол за собствената им икономика.

Според източници на WSJ опасения са изказали представители на Австрия, Италия, Унгария и Гърция. По тази причина и Брюксел готви плавен отказ от вноса на руски петрол с някои мерки, които да влязат в сила моментално, за да бъдат намалени приходите от продажбата на петрол за руската икономика.

Друг вариант е да бъдат ограничени доставките, реализирани с кораби, а по-бавно тези от петролопроводите. Това би било отстъпка за Унгария, която няма излаз на море и не може да получава така алтернативни доставки. Будапеща получава руски петрол през петролопровода "Дружба".

За да бъде одобрена забраната за внос на руски петрол в ЕС, трябва одобрението на всичките 27 членове на общността.

Страните от общността внасят по около 3-3,5 млн. барела на ден от Русия, което е 27% от общия внос на петрол в ЕС. Според различни изчисления ЕС плаща до 1 млрд. евро всеки ден за покупката на руски енергийни ресурси.

Данните на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) от началото на войната в Украйна в края на февруари до днес (29 април), страните от ЕС са платили над 47 млрд. евро за руски енергоизточници. Основното перо от тази сметка е за доставката на природен газ - почти 27 млрд. евро. За петрол сумата е почти 20 млрд. евро. За доставката на руски въглища европейските държави са платили 776 млн. евро.

Износът на изкопаеми горива допринася за около 40% от приходите в руския бюджет. Затова и много анализатори коментират, че Москва използва парите от продажбите, за да финансира военната си офанзива в Украйна и санкции срещу енергийния сектор ще се отразят на руската икономика.

В същото време обаче има опасения, че подобен ход ще увеличи цената на петрола и това ще ограничи ръста и на без това трудно изправящата се на крака световна икономика.

Много компании сами ограничават сделките с руски петрол в очакване на санкции и заради репутационен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Арабите хубаво не произвеждат повече ама нали знаеш,че ние си имаме въглища и дървета и ще се топлим зимата за сметка на увеличаване на температурата на планетата... а това никак не е добре за храната и водата на арабите :) Да му мислят те :П
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Мен за руските глупости не ми текат лигите. Виж обаче на руснаците им текат за ресурсите на други държави. Те и затова окупираха Украйна за ресурси. Газ, въглища ... жито и т.н. Така ,че на друг му текат лигите по чуждо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Какво купуват САЩ ? От русия в момента не вземат газ и петрол :) Преди вземаха 10-ина процента но сега е една нула. Да продават на когото искат. Аз си сложих още 16 панела по 400watt всеки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Нищо де - Русия ще продава на останалите 90% от света. И САЩ купуват. Както винаги - ЕС - при Любо Пенев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
kondosko
преди 1 година
Всичко звучи изключително условно. Към момента щатите и МАЕ изсипват на пазара огромно количество петрол от резервите си и цената към този час на брента е близо 110 USD и то при положение на отслабеното търсене от страна Китай, заради Ковид ограниченията, които се наложени. Сериозни въпросителни има по отношение на Арабите и ОПЕК. От началото на руската инвазия, отказаха да увеличат производството на петрол, което може да се разглежда, като негласна подкрепа към Русия. На 5-ти май е месечна среща на ОПЕК и индикация за ръст в производството към този момент няма, на фона на търканията между американците и Саудитска Арабия. Току -виж са и го намалили, позовавайки се на разблокраните вече резерви. Вероятно, ефектът от ембарго на руският петрол в ЕС ще доведе до шоково поскъпване, което е възможно да продължи дълго време на фона на напрегнатата геополитическа обстановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Аре бегай с оръжие в ръка да бориш кагебейското джудже. Стига си върлувал връз диваня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Как им текат лигите, като видят несметните природни богатства на РФ! Ще се пръснат от яд, че трябва да ги получават срещу заплащане. Щото рашаните отколе бият през крадливите ръчички. Сега номерът с Украйна е нова брънка от стара верига. Ликвидирането на украинския народ е последната грижа на Чичо Сам. Същото се отнася и за нас. Важен е резултатът - отслабване на РФ и разчленяването й на малки парчета, които бързо ще бъдат усвоени. Щото без природни ресурси старите колониални империи издишат отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Веск
преди 1 година
Принципно кагебейския сатрап вместо да се прави на сериозен търговски партньор реши да покаже на Китай и Индия какво мазно ченгесарско го вно е. Ама го и показа. Нека сега Китай и Индия да му купуват ресурсите на кагебейското джуджи. Така или иначе се очертава световна криза. 20 процента надолу потребление на ресурси примерно. Някой голям износител (раша ако се не сещате) става напълно излишен до края на кризата. Арабите ще се изкефят да заместят раша. Може да спреш да доставяш газ, но можеш ли после да се върнеш на пазара? Вярва ли Китай на рашата. Раша затри пътя на коприната поне за десетилетия напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Супер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още