IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария замразява нови руски активи за 2,2 млрд. долара

Въпреки това размерът на блокираните в страната активи изостава от тези към 7 април, тъй като впоследствие Швейцария освободи част от тях

21:20 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцария е замразила още руски активи на стойност 2,2 млрд. швейцарски франка (2,2 милиарда долара) през последните пет седмици, след като беше разкритикувана, че трябва да положи повече усилия, за да блокира богатството на близки до президента на Русия Владимир Путин лица, свързани с войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Сегашният размер на замразените активи възлиза на 6,3 млрд. франка, споделя Ервин Болингер, представител на швейцарските власти, по време на пресконференция в Берн. 

Стойността е по-ниска от тази на блокираните активи към 7 април в размер на 7,5 милиарда швейцарски франка, тъй като страната освободи част от тях на стойност 3,4 млрд. швейцарски франка.

„Броят на замразените активи не е показател за това колко ефективно се прилагат санкциите“, посочва Болингер, добавяйки: "Стойността може да се колебае и в двете посоки".

Новото блокиране се случва седмица, след като откровения критик на Кремъл Бил Браудър заяви, че САЩ трябва да преразгледат правното си сътрудничество с швейцарците. Въпреки че през февруари Швейцария реши да наложи санкции срещу Москва, които отразяват тези, наложени от Европейския съюз (ЕС), ролята ѝ като магнит за руските пари през последните две десетилетия беше подложена на критики.

Марк Пийт, професор по право в университета в Базел и експерт по въпросите за корупцията, заяви, че швейцарските власти са показали „липса на смелост“ до момента, като се има предвид, че швейцарската банкова индустрия оценява руските активи в страната на до 200 млрд. швейцарски франка .

Seco, швейцарският държавен секретариат по икономическите въпроси, подчерта, че по-голямата част от руските активи в Швейцария не подлежат на санкции и следователно не трябва да бъдат конфискувани. Seco също така последователно посочва, че нетният брой на замразените активи ще продължи да нараства, тъй като все повече активи, скрити зад подставени компании или по друг начин, вече се разкриват.

Единадесет имота на руснаци в цяла Швейцария са блокирани досега. Seco сподели, че е получила доклади от 72 банки, компании и местни власти към 12 май, без да назовава нито един от кредиторите или юридическите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още