IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще настоява за петролно ембарго със или без Унгария

Германският министър на икономиката споделя, че е разочарован, че забраната за внос на руски петрол отнема толкова време

10:39 | 23.05.22 г. 2
<p>
	<em>Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg LP

Германия ще настоява за забрана на руския петрол в Европейския съюз (ЕС) със или без Унгария, коментира икономическият министър на страната Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че е разочарован, че общността все още не е взела решение за петролното ембарго срещу Русия и ще настоява за ускоряване на процедурата.

"Ако председателят на ЕК каже, че ще предприемем този ход 26 [страни], без Унгария, то това е посока, която винаги бих подкрепил", каза Хабек в интервю за Deutschlandfunk преди участието си на икономическия форум в Давос. Хабек е уверен, че в крайна сметка забрана за внос на руски петрол в ЕС ще има, макар че на някои страни ще ми е необходимо повече време, за да я приложат реално. 

В Давос Хабек ще представи плана на Германия за намаляване на зависимостта си от руските изкопаеми горива. Пред Deutschlandfunk Хабек сподели още, че иска да води кампания за "по-справедлива и по-устойчива" глобализация по време на Световния икономически форум в Давос. 

В четвъртък (26 май) пред форума своята реч ще произнесе и германският канцлер Олаф Шолц. 

В началото на май ЕК предложи схема за забрана за внос на руски петрол в общността. Унгария, Чехия и Словакия официално получиха дерогация, защото нямат излаз на море и са изцяло зависими от петрола, течащ по петролопровода "Дружба", изграден още по съветско време. По време на дискусиите стана ясно, че България вероятно също ще получи изключение, защото технологично не може бързо да превключи на други сортове петрол.

На този етап обаче Будапеща не премахва ветото си върху мярката, искайки първоначално 750 млн. евро компенсации, за да бъде изградена нужната инфраструкутра и рафинерия в страната. Медийни публикации сочат, че последното искане на Унгария, за да се съгласи на ембаргото, е сума в размер на 15-18 млрд. евро, които са необходими за цялостната модернизация на енергийната система и отказа от руски петрол.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
...и ако ЕС ще нарушава собствените си правила (в случаят - правото на вето на страните членки) по-добре направо да се саморазпусне !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
А икономическият министър после как ще обясни на бизнесът и гражданите на Германия, защо горивата са поскъпнали с 50% ??? Що за икономически министър е нота, който се опитва да СРИНЕ икономиката на собствената си държава? Такива направо трябва да получават смъpтна присъда и да се бeсят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още