IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Байкар" дари дрон за Украйна след кампания за събиране на пари в Литва

Турската компания поиска събраната сума да бъде използвана за хуманитарна помощ за Украйна

19:09 | 02.06.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Производителят на дронове "Байкар" и турската Агенция на отбранителната индустрия ще дарят боен дрон "Байрактар" TB-2 на Литва, за да го предаде на Украйна, след като литовците събраха чрез краудфъндинг инициатива близо 6 млн. евро за закупуването на дрона, съобщи литовското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

"Байкар" ще достави дрона след няколко седмици. Той ще бъде оцветен в цветовете на литовския и украинския флаг, съобщи министерството, което миналата седмица обяви, че ще уреди закупуването на дрона.

„Отидохме в Турция, за да договорим условията за покупка на дрона, но те ни направиха възможно най-приятната изненада“, съобщи заместник министърът на отбраната Вилиус Семаска в комюнике.

"Байкар" потвърди дарението си в публикация в Twitter, която включваше снимки на Семаска с дрон в обект на компанията.

„Народът на Литва набра благородно средства за закупуването на Bayraktar TB-2 за Украйна. След като научи това, "Байкар" ще подари "Байрактар" TB-2 на Литва безплатно и иска средствата да отидат за хуманитарна помощ за Украйна“, съобщи компанията.

Стотици хора събраха пари, за да купят дрона за Украйна като проява на солидарност във войната ѝ срещу Русия.
Общо 5,9 млн. евро бяха набрани само за пет дни и половина, предимно чрез малки дарения, съобщи литовската интернет телевизия Laisves TV, която започна инициативата.

Около 1,5 млн. евро от набраните средства ще бъдат използвани за заплащане на въоръжението за дрона, съобщи министерството на отбраната. Останалата част от сумата ще отиде за друга помощ за Украйна.

Преди време Киев купи десетки дронове TB-2, които се оказаха ефективни в последните години срещу руските сили и техните съюзници в конфликти в Сирия и Либия.

Анкара, която има добри отношения както с Киев, така и с Москва, не е сред страните членки на НАТО, които са изпратили тежко оръжие на Украйна.

Литва се стреми да купи "Байрактар" или сходен дрон за собствената си армия, каза Семаска пред Ройтерс. „Разглеждаме TB-2, но може да е и TB-3 или друг дрон, въоръжен с ракети“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
alex8712
преди 1 година
БРИКС съществува от 2009 г., какво са постигнали от тогава като група? Някаква алтернатива на западната финансова архитектура нещо? Освен една Нова Банка за развитие NDB май нямат аналог на СБ, МВФ и т.н. А причината Индия да е вътре е да държи Китай под око - икономиките и политическите системи на БРИКС са толкова различни по между си, че за повече от 10 год. не можаха да създадат читава алтернатива на Запада. Продължавай да вярваш в светлото бъдеще и възхода на БРИКС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
още една летяща мишена за руснаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Ivel
преди 1 година
Никой няма да бъде забравен, литовците са от един дол дренки с поляците, даже са още по-зле. Регистриран е запис е в черния тефтер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Религията ти позволява ли да са членове на този престижен клуб?! Нали тука ги хулеше ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ние трябва да разглеждаме такива дронове също. Поне 24... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още