IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна получи ракети и гаубици, Зеленски очаква добри новини за оръжейните доставки

Около 20 юни положението на фронта ще се промени значително в полза на Украйна, очаква съветник на украинския президент

10:43 | 29.05.22 г. 38
<p>
	Украинският министър на отбраната Олексий Резников (в средата). <em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Украинският министър на отбраната Олексий Резников (в средата). Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна е започнала да получава ракети „Харпун“ от Дания и самоходни гаубици от САЩ, оръжия, които ще подкрепят силите ѝ, отблъскващи нашествието на Русия, съобщи министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс.

„Крайбрежната отбрана на страната ни не само ще бъде подсилена с ракети „Харпун“, те ще бъдат използвани и за обучаването на украински екипи“, написа Резников на страницата си във Facebook.

Той допълни, че ракетите „Харпун“ ще бъдат използвани наравно с украинските ракети „Нептун“ за отбрана на крайбрежието, включително южното пристанище Одеса.

Серхий Братчук, говорител на областната военна администрация в Одеса, заяви в онлайн публикация: „Получихме толкова много „Харпун“, че можем да потопим целия руски Черноморски флот. Защо не?“.

Миналия месец флагманският кораб на руския Черноморски флот „Москва“ потъна след ракетно нападение, както съобщи Украйна. Москва твърди, че пожар е предизвикал взрив на амуниции.

След като започна нашествието си на 24 февруари, Русия наложи морска блокада на украински пристанища, като наруши жизненоважния износ на зърно. Тя също така използва Черноморския си флот за извършване на ракетни нападения.

Резников съобщи още, че Украйна е получила значителна тежка артилерия, включително произведени в САЩ самоходни гаубици М109, които ще позволят на украинската армия да атакува мишени от по-големи разстояния.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна, която работи за увеличаване на доставките на оръжия, се доближава до етап, в който ще превъзхожда Русия технологично и от гледна точка на възможности за нанасяне на удар.

„Разбира се, много зависи от нашите партньори и тяхната готовност да осигурят на Украйна всичко необходимо, за да защити свободата си. И очаквам добри новини по тази тема идната седмица“, каза той във видео обръщение късно снощи, без да дава повече подробности.

Съветникът на Зеленски Олексий Арестович заяви късно в събота, че „оръжията, от които толкова отчаяно се нуждаем, най-вероятно скоро ще бъдат доставени“.

Ключова ще бъде срещата на министрите на отбраната от НАТО в средата на юни, на която ще присъства и Резников, каза Арестович. „Ако съюзниците от Запада не се забавят…, около 20 юни положението на фронта ще се промени значително в наша полза“, допълни той.

Междувременно стотици литовци обединиха усилия, за да закупят военен дрон за Украйна в проява на солидарност със страната, която също преди време беше под управлението на Москва, предава Ройтерс.

Целта за набиране на 5 млн. евро е била постигната само за три дни и половина, като хората са дарявали предимно малки суми за финансиране на покупката на военния дрон "Байрактар" ТБ-2, съобщава литовската интернет телевизия Laisves TV, която пое инициативата.

"Преди да започне тази война никой от нас не смяташе, че ще купуваме оръжия. Но сега това е нещо нормално. Нещо трябва да се направи, за да стане светът по-добър", каза 32-годишната Агне Беликайте, която дарила сто евро веднага след началото на кампанията в сряда. 

"Сега дарявам пари за закупуването на оръжия за Украйна. И ще продължа да го правя до победата", заяви още тя пред Ройтерс и допълни, че е мотивирана отчасти от страха, че Русия може да нападне Литва. 

Дронът се оказа ефективен в последните години срещу руски сили и техни съюзници в Сирия и Либия и закупуването му е организирано от литовското министерство на отбраната. То съобщи пред Ройтерс, че планира да подпише писмо с намерение за закупуване на дрона от Турция идната седмица. 

Украйна закупи над 20 дрона "Байрактар" ТБ-2 от турската компания "Байрактар" в последните години и поръча още 16 на 27 януари. Партидата беше доставена в началото на март. 

"Това е първият случай в историята, когато обикновени хора набират пари за закупуване на "Байрактар". Това е безпрецедентно, невероятно е", каза украинският посланик в Литва Бешта Петро пред Laisves TV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 0
otgorata
преди 1 година
Поеми си дъх, успокой се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
otgorata
преди 1 година
M109 са от 60-те години на ХХ век. Щатите си празнят складовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Американски офицери бол. На ти един де приказва друго ... https://offnews.bg/dw/gen-ben-hodzhis-putin-e-brutalen-agresor-no-ne-e-lud-777645.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Е, месец и половина ГРОБНО МЪЛЧАНИЕ, дори темата за Буча вече не се и повдига... интересно, какви са резултатите от есхумацията, а? === Затова пък осъдиха едно войниче по собствените му признания, че може би е убил цивилен гражданин. За доказателства е излишно да питаш. Те са излишни, според местните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
След като стана ясно, че И пиянската кремълска армия струва колкото и останалите мордорски алабализми, копейнишките тpoлчета откачиха. От тази кална дупка нищо хубаво не е идвало за която и да е държава, само убийства, грабежи, корупция и мизерия. А нещастните последователи на opките са просто утрепляци в реалния живот, търсещи вината за собственото си лузърство у Запада. Те ще си останат скъсаняци и неудачници цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
зад врата ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
чекам некой нискочел *** да ме светне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 6
ledosvetlenie
преди 1 година
Кухи много минорно го давате целото депо - Увре ли ви в главата че запада похарчиха Украйна или тепърва ще го вдевате???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
няма никви достаеки, и всичко върви по плана ви... пожелава ви, само така да е и подобни успехи до края на демилитаризацията на мордор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
До #26, Импе, смяташ ли, че ТИЯ имат капацитет поне да успеят някак да прочетат цялата статия? А за осмисляне не говоря. То им е противопоказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още