IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прие бюджета за настоящата фискална година с разходи за 500 млрд. евро

Сред приоритетите в бюджета на страната са инвестициите в мерки за борба с изменението на климата и за прехода към възобновяема енергия

21:03 | 03.06.22 г.
<p>
	Канцлерът на Германия Олаф Шолц. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Олаф Шолц. Снимка: архив Ройтерс

Правителството в Берлин ще похарчи близо половин трилион евро през настоящата фискална година, предвижда федералният бюджет на страната, приет днес от германския парламент, съобщи ДПА.

Тъй като държавата поема допълнителни разходи поради въздействието на войната в Украйна и пандемията от коронавируса, бюджетът предвижда 495,79 милиарда евро общи разходи и 138,9 милиарда евро под формата на заеми през 2022 г., предава БТА.

За да осигурят тегленето на големите кредити, германските законодатели приеха законовите ограничения за размера на държавния дълг да останат "замразени" за още една година. Дълговите ограничения са закрепени в конституцията на Германия.

Миналогодишният бюджет, предложен от предишното консервативно правителство, предвиждаше 179,82 милиарда евро нов дълг.

В следващия бюджет - за 2023 г., правителството планира отново да се съобрази с конституционната "спирачка" пред размера на новите кредити.

Обикновено бюджетите в Германия се приемат малко преди началото на календарната година, но тъй като федералните избори през септември доведоха до сформирането на ново лявоцентристко правителство едва през декември, беше необходимо време чак досега, за да бъде съгласуван целогодишен бюджет.

Германските министерства от началото на годината работят съобразно временен бюджет, припомня ДПА.

Сред приоритетите в бюджета са инвестициите в мерки за борба с  изменението на климата и за прехода към възобновяема енергия - двете ключови политики на "Зелените", които са втората по големина партия в коалицията на канцлера Олаф Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още