IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските банки внезапно спряха да закриват клонове

След резкия спад през 2020 г. броят на банковите клонове намалява минимално през миналата година

13:57 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Броят на банковите клонове в Германия намалява от години - тенденция, която се засили значително след избухването на коронавируса през 2020 г. Сега, изненадващо, този тренд почти е спрял.

По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) през миналата година броят на банковите клонове във Федералната република е намалял само с 0,5% до 23 982. Спадът е значително по-малък от този през 2020 г., когато минусът възлизаше на повече 9%.

В началото на кризата с коронавируса много банки затвориха някои или дори всички свои клонове поради ограниченията за контакт и за да защитят клиентите и служителите си. Впоследствие те отново отвориха някои от клоновете си, но не всички. В края на краищата много клиенти се убедиха по време на пандемията, че по-голямата част от банковите трансакции могат да се извършват удобно и от дома.

Можеше да се очаква, че намаляването на броя на клоновете няма да продължи със същия темп след значителния спад през 2020 г., казва пред германския Handelsblatt Петер Баркоу, управляващ директор на фирмата за анализи Barkow Consulting. „Но фактът, че ръстът на броя на закритите клонове е почти нулев, е изненадващ“, посочва той.

След голямата вълна на консолидация през 2020 г. много банки сега преустановяват плановете поне за известно време. „Те обмислят добре къде трябва да бъдат представени в бъдеще и къде не", казва Баркоу. Въпреки паузата през 2021 г., намаляването на клоновете в Германия не е приключило. „Това ще ни съпътства десетилетия напред. Мисля, че банките все още не са намерили оптималната структура на клоновете си“, допълва той.

По данни на ЕЦБ броят на банковите клонове в еврозоната е намалял с 3,5% през миналата година до 114 180 - след спад от 8% през предходната година. През 2021 г. броят на клоновете е намалял най-много в Нидерландия (с 22,9%), Испания (с 13,3%) и Белгия (с 12,3%).

В Германия Commerzbank, наред с други, е в процес на значително намаляване на клоновата си мрежа. В началото на миналата година базираната във Франкфурт банка обяви, че ще намали броя на клоновете си от 790 на 450.

Преди няколко дни главният финансов директор Бетина Орлоп потвърди, че броят им може да бъде намален още повече в бъдеще. „Трябва да разгледаме внимателно цялата си клонова мрежа, защото клиентите се насочват към цифрови канали", каза Орлоп по време на събитие за инвеститори. „Мисля, че трябва да признаем, че вероятно 450 не е окончателният брой и че вероятно ще има още (затворени)“, каза тя.

Deutsche Bank, Hypo-Vereinsbank и множество регионални банки също намалиха броя на клоновете си през последните години. Спестовните каси са изправени пред необходимостта да балансират, тъй като присъствието им в провинцията е част от изграждания в продължение на редица години имидж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още