IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш шеф на НАТО предлага икономическа версия на Член 5 за колективна отбрана

Планът цели да се попречи на търговска принуда от страна на авторитарни държави

10:47 | 10.06.22 г. 10
<p>
	Андерс Фог Расмусен. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Андерс Фог Расмусен. Снимка: Bloomberg

Бивш шеф на НАТО призовава за създаването на икономическа версия на „Член 5“ на ангажимента за колективна отбрана, който определя трансатлантическия военен алианс, за да се попречи на търговска принуда от страна на авторитарни държави, пише Financial Times.

Андерс Фог Расмусен, бивш датски министър-председател, който бе генерален секретар на НАТО от 2009 до 2014 г., в петък ще обяви план как западните съюзници и други демокрации да отговарят по-ефективно на икономически заплахи от страни като Китай и Русия.

„Нашето предложение е вдъхновено от Член 5 на НАТО, който гласи, че военно нападение срещу един от членовете се възприема като нападение срещу всички“, пише Расмусен в доклад със съавтор бившия американски постоянен представител в НАТО Иво Далдър. „Целта е да се създаде същото възпиране и солидарност в икономическата сфера сред демокрациите, които НАТО създава в сферата на сигурността. Време е да кажем на побойниците, че ако вземат един от нас на мушката си, всички ние ще им отвърнем“, добавят те.

Идеята се прокарва, докато западните лидери се готвят по-късно този месец да се съберат в Испания за срещата на високо равнище на НАТО и в Германия за среща на Г-7, където ще обсъдят как най-добре да се противопоставят на икономическата война, както и на традиционните заплахи пред сигурността.

Спешната нужда да се преодолее икономическата агресия от авторитарни държави нарасна в резултат на търговските сблъсъци на Китай с Австралия и Литва, както и с възприемането за оръжия от страна на Русия на природните ресурси в битката със Запада заради Украйна.

Според предложението на Расмусен и Далдър икономически ангажимент по „Член 5“ може да бъде изпълняван чрез съществуващи структури, например Г-7, която беше подсилена заедно с НАТО от координиран отговор на Запада срещу войната в Украйна. Авторите обаче казват, че и други демокрации ще трябва да бъдат „включени“ и може би ще е нужно създаването на самостоятелна организация, която да управлява новата гаранция.

В интервю Далдър казва, че за изготвянето на плана са се провели консултации с представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, включително Белия дом, министерствата на финансите и търговията, както и с представители на ЕС. Макар да признава, че подобна идея едва ли би стигнала далече преди година, той казва, че руската инвазия в Украйна означава, че има по-голямо разбиране, че „светът се променя“.

Макар че докладът не посочва конкретни ответни мерки, които да могат наложени на страни, смятани за отговорни за икономическа принуда, според Далдър те могат да включват санкции, вторични санкции, мита върху вноса и други мерки.

Макар че подобни наказателни действия може да имат отрицателни икономически последици върху страните, които ги налагат, и да предизвикат ответна реакция от страна на бизнеса, те може да помогнат веригите на доставки да се концентрират в демокрациите, казва той.

„Има геостратегически интереси... които може да надделеят над икономическите интереси по начин, който вероятно не би важал през последните 30 години, но ще бъде верен през следващите“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Да също като нашите "лъвове" прегазиха Грузия и Гибралтар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Да освободи Украйна. Заети са. Ще чакаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 1 година
Европа прегази икономически Рашастан за няма и месец реално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 1 година
НАТО трябва да се задейства и да освободи България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Мне, само Европа губи от цялата работа със самоубийствените санкции. Даже вече взеха да го признават. Чета от теб максимум първите два реда и губя интерес, да имаш предвид да не се хабиш когато ме адресираш. "Русия може би има повече приходи от изкопаемите си горива сега, отколкото малко преди нахлуването си в Украйна, тъй като глобалното увеличение на цените компенсира въздействието на западните усилия за ограничаване на продажбите й, заяви Амос Хохщайн пред законодателите по време на изслушване, предаде Ройтерс." Прочети още на: https://***.dnes.bg/rusia/2022/06/10/rusiia-pecheli-poveche-ot-goriva-otkolkoto-predi-voinata.532954,2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Ха- че путин не търпи ли същото- заради агресивната му война в Украйна русия изгуби ЕС енергиен пазар- НАЙ- ГОЛЕМИЯТ енергиен пазар В СВЕТА:) И путин се самопростреля- не вижда себе си и скапаната русия, а тръгнал да дава съвети на другите... Русия яко се самопростреля изгуби ЗАВИНАГИ ЕС енергиен пазар и сега се чуди как да омота китайците и индийците, но сори- няма да им се получи цицането на долари и евро, както беше с ЕС и останалите държави в ЕС:) Китайците ще ви научат и на обноски към контрагентите ви, и на бизне култура и на бизнес етика- като ви ссе озъбят 3 пъти, и русия ще клекне на ТЕХНИТЕ условия:) Тога си надробихте, това и сега ще ядете:) Приказките как ей сега,МОМЕНТАЛНО, русия ще си пренасочи газа и петрола към Индия и Китай, са за руските балъци и лековерници, които нямат понятие от нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
"Макар че подобни наказателни действия може да имат отрицателни икономически последици върху страните, които ги налагат" - тоест санкционираш себе си, за да накажеш врага? Интересна концепция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Я направо да предложи място за концлагер на несъгласните, породата кучета, марката бодлива тел, наръкчник на охраната и дневната дажба на неправоверните. Ще има ли химн сутрин и вдигане на НАТОвското знаме, викове Слава на Статуята на свободата и тям подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
БРАВО- най- накрая да има консолидиране на НАТО по отношение на колективната икономическа отбрана. И руските тр000лове да не пишат под тази статия- да си гледат там одкб и да не се месят в натовските неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още