IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият риск за акциите е спад на печалбите, а не на оценките

Инвеститорите досега вероятно видяха само първата фаза от мечия пазар

21:20 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Евентуална рецесия на печалбите ще има най-голямо въздействие върху цикличните сектори като промишлеността, технологичния хардуер и енергетиката. Понастоящем се очаква енергетиката да отбележи най-силния ръст на печалбите от която и да е от основните индустрии, както в САЩ, така и в световен мащаб. Въпреки това, при почти всяка глобална рецесия на печалбите се наблюдавал спад на енергийните печалби.

Това означава, че за да се сбъдне прогнозата ни за рецесия на печалбите, вероятно ще трябва да видим рязко забавяне на печалбите в петролния сектор.

В момента обаче прогнозите за печалбата на акция в енергийния сектор за следващата година са по-силни от която и да е от основните индустрии. Възможно е ограниченията в доставките и войната в Украйна да направят нещата „по-различни този път“.

Ако погледнем обаче официалните прогнози на САЩ за запасите от петрол и вземем предвид факта, че икономическата рецесия ще потисне търсенето на петрол, нашите модели сочат двуцифрен спад в EPS растежа в петролния сектор през следващата година.

Това, че енергийните анализатори разчитат на мантрата „това път е различно“, е очевидно в прогнозите за EPS както на акциите на стойността, така и на тези на растежа.

Акциите на стойността обикновено са сред по-цикличните сектори на икономиката, като енергетика, промишленост и финанси. В миналото такива сектори са показвали по-голяма волатилност на печалбите.

В този икономически цикъл се очаква акциите на стойността да преживеят непрекъснат EPS ръст през следващите две години, докато очакванията за печалбите на акциите на растежа вече започнаха да намаляват.

Иронията е, че анализаторите са много по-склонни да намалят прогнозите си за акциите на растежа. Това е въпреки факта, че исторически те са тези, които осигуряват по-стабилен растеж на EPS. Ако активността се забави, нарастването на лихвите спре и доходността на облигациите започне да се стабилизира или намалява, тогава тези акции на растежа ще имат вече по-реалистични прогнози за EPS и може да са в добра позиция спрямо „залозите“ върху стойността.

Няма съмнение, че се намираме в необичайни, волатилни времена за инвеститорите. Но „този път е различно“, като обяснение за условията на фондовия пазар, бе предупредителен знак за инвеститорите цикъл след цикъл. Ако централните банки успеят да овладеят сегашния скок на инфлацията чрез потискане на търсенето, печалбите също ще спаднат. Това означава повече болка за инвеститорите в акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още