IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият риск за акциите е спад на печалбите, а не на оценките

Инвеститорите досега вероятно видяха само първата фаза от мечия пазар

21:20 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тъй като глобалните акции навлизат все по-дълбоко в територията на мечия пазар, важно е да се очертае необичайният характер на тези разпродажби, пише за Financial Times Иън Харнит, съосновател и главен инвестиционен стратег на Absolute Strategy Research. 

Болката досега идва до голяма степен от свиването на оценките на по-скъпите акции и техните перспективи за печалба. Това означава, че вероятно сме видели само първата фаза на този мечи пазар.

Тъй като оценките вече се понижиха, най-големият риск за акциите сега е печалбите да не отговарят на настоящите очаквания. Следващият етап на мечия пазар вероятно ще бъде предизвикан от рецесия на печалбите, особено при по-цикличните акции, сектори и пазари.

Досега свиването на оценките - измерено чрез съотношенията на цените към реализираните печалби за световните акции - е най-голямото след стагфлацията от 1975 г.

Въпреки целия песимизъм, надвиснал над пазарите, прогнозите на борсовите анализатори сочат непрекъснато повишаване на печалбите в света, САЩ и дори еврозоната за тази, 2023 и 2024 г.

Това продължаващо доверие контрастира с всички приказки за рецесия, докато Федералният резерв на САЩ затяга паричната политика, повишавайки лихвите. И това идва на фона на рязкото забавяне на показателите за икономическа активност, срива на доверието сред главните изпълнителни директори, началото на смекчаване на ценовата сила и силния щатски долар, който увеличава разходите за неамериканските компании.

Текущите данни сигнализират за синхронизирано забавяне по целия свят. Вместо непрекъснат ръст на печалбите на акция, нашите модели сочат към рецесия на печалбите през следващата година. Очакваме печалбите в САЩ да спаднат с 10-15% през това време.

Може би още по-впечатляващо е, че консенсусната прогноза за печалбата на акция (EPS) за компаниите от индекса Euro Stoxx сигнализира за нарастващи очаквания за печалбите въпреки войната в Украйна и кризата с издръжката на живота, която вероятно ще повиши разходите и ще намали търсенето на корпорациите. Нашите макро прогнози сочат, че EPS в еврозоната може да спадне с 20% през следващата година.

Последна актуализация: 01:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още