IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия твърди, че е превзела Луганска област

Украинските власти все още не са коментирали информацията

15:42 | 03.07.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия заяви, че нейните сили и техните съюзници са поели контрол над източната Луганска област на Украйна, след като са превзели окончателно Лисичанск. Украйна все още не е коментирала въпроса, след като по-рано съобщи, че там се водят тежки битки, предава Ройтерс.

След като яростната украинска съпротива попречи на руснаците да превземат столицата Киев след инвазията на 24 февруари, Москва насочи фокуса си към поемането на пълен контрол над провинциите Луганск и Донецк в източния регион Донбас.

Подкрепяни от Москва сепаратисти се бият в района от първата военна намеса на Русия в Украйна през 2014 г.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е информирал президента Владимир Путин, че Луганск е „освободен“, обяви министерството на отбраната, след като по-рано Русия заяви, че силите ѝ са превзели села около Лисичанск и са обкръжили града.

От ведомството твърдят още, че руските власти и техните съюзници в района са „постигнали пълен контрол над град Лисичанск“.

Украинската армия не е отговорила веднага на запитванията за коментар. Властите в Украйна, които казват, че коментарите за „освобождаване“ на украинска територия са руска военна пропаганда, съощиха за интензивен артилерийски обстрел на жилищни райони.

„Украинските сили вероятно умишлено са се изтеглили от Лисичанск, което е довело до превземането на града от Русия на 2 юли“, твърдят анализатори от Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Те базират оценката си на кадри, показващи руски сили да се разхождат небрежно в северните и източните квартали на Лисичанск. Според анализаторите се предполага, че на място са останали малко или никакви украински военни. По думите им кадрите включват изображения, публикувани в социалните мрежи, които са геополокирани, за да се потвърди къде са заснети.

„Руснаците укрепват позициите си в района на Лисичанск, градът е в пламъци“, написа губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в приложението Telegram преди Русия да обяви настъплението си. „Те нападнаха града с необяснимо брутална тактика“.

Хиляди цивилни бяха убити, а градове изравнени със земята, откакто Русия нахлу в Украйна. Киев обвинява Москва в умишлени атаки към цивилни. Москва отрича. Русия твърди, че това, което определя като „специална военна операция“, има за цел да защити рускоговорящите от националисти. Украйна и западните ѝ съюзници твърдят, че това е безпочвен претекст за огромната руска агресия, целяща превземането на територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Браво.Как да не се възхитиш на таз очен магучее гасударство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Не са виновни, просто такива опорки им пускат. Онзи ден по руското ТВ се радваха, че да унищожили досега 1000+ байрактара... та така :-) унищожават оръжието още преди да излезе от завода :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Аами, 10 000, поне милион - милион и половина са украинските пленници! Къде ви намират такива слабоуми са тpoлите?? Май не знаеш, че при последната размяна на по сто и педесетина пленника, москалите почнаха да връщат азовци от Азовстал в Мариупол? Дотам стигнаха, други няма. А за трофейната техника - Украйна има повече танкове в момента, отколкото в началото на войната и то със 100тина повече! Но ти си църкай,може да те забележат и послеее....леле, цели 4 бона месечно, ще забогатееш! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Русия загуби войната в укрия. С тия над 10 хиляди пленници, все гладни гърла, с тая пленена военна техника, са загубени. Пари трябват за изхранването на пленниците. Пари трябват за преместването на трофейната техника, че и нафта, бензин и кво ли не. Спукана им е работата на руснаците. Затова пуснаха войничетата да се евакуират пеш, та да няма нови пленници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
...москалите пленили или разрушили там 700 единици тежка бойна техника...ААХАХААААА, ти наистина си пълен празноглавец, митьо! Украйна влезе във войната с общо 600 танка! Явно ги броите както броите свалените Байрактари - преди 2 месеца бяха отчели над 300 свалени, а то общото количество, които имат,е 50. Клоуни жалки :))) Великата пиянска армия, дето за 3 дни превземала Киев, а за 2 седмици Берлин...демилитаризирана от украинците до ниво да се налага пияниците да ползват Т62, от 1970та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
абе до наесен Москва е паднала , ако ги слушаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Русия не твърди, но това е факт. Има и видеа от бягащи украински войничета... бягат пеш, изоставяйки бойната техника. По груби сметки руснаците са пленили или разрушили в този котел до 700 единици тежка бойна техника, двойно повече от всички подаръчета на западът досега. Опа - забравих - укропите героически се евакуират, руснаците панически настъпват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Не ставаш, много лоу левъл си за 4 бона в лева. Виж в рупли - може. Отивай да целуваш москалски ботуш в пасольството, може и да мине номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Тебе никой не те пита. Ти не твърдиш, че дават по 4 бона. Чакам явки и пароли. Все пак сме НАТОвска държава, а тука колят и бесят демократите отвъд океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Пари от Копейкин?? Че той взе на собствените си съпартийци шамaндури депутатските пари, ти го търсиш да даде нещо ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още