IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалният данък за испанските банки удари банковите акции в Европа

Тежестта на високата инфлация и войната в Украйна трябва да бъде поделена „справедливо и поравно", казва испанският премиер Педро Санчес

19:53 | 13.07.22 г. 1
<p>
	Испания изненадващо реши да обложи с извънреден данък и банките. <em>Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Испания изненадващо реши да обложи с извънреден данък и банките. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

За да помогне на потребителите да се справят с високата инфлация, испанският министър-председател Педро Санчес взема пари назаем от банките. Неговото ляво социалистическо популистко правителство им налага специален данък за две години. Предполага се, че данъкът ще донесе на испанската държава 1,5 милиарда евро годишно, предава Ройтерс. 

Изненадващото съобщение доведе до спад на цените на акциите на големите испански банки. Caixabank загуби 9% от капитализацията си в началото на деня, но в края на сесията все пак изплува на зелена територия с ръст от 0,19%. BBVA и Santander отписаха по 5,5% по-рано през деня, но в края на търговията първата записа ръст от 0,11%, а втората остана на червена територия със спад от 0,81%. Във вторник пазарната капитализация на петте най-големи испански банки се сви с общо 6 млрд. евро. 

Чуждестранните банки също отчитат понижения, като Deutsche Bank загуби около два процента. За кредитиращите институции поевтиняването на акциите им се случва точно в момент, в който те се надяваха на по-високи маржове поради края на нулевите лихвени проценти. А на фона на наближаващата рецесия специалният данък е изключително лоша новина.

Във вторник Санчес обясни този свой ход, като заяви, че тежестта на високата инфлация и войната в Украйна трябва да бъде поделена „справедливо и поравно". „Няма да толерираме компании или отделни лица да се възползват от кризата за сметка на огромното мнозинство, защото трудностите на мнозинството не могат да бъдат радост за малцинството", каза той по време на дебата за състоянието на нацията във вторник.

Той също така приканва и енергийните компании към касата и ще обложи с данък специалните печалби, генерирани от високата цена на газа, за период от две години. По този начин Санчес иска да събере 2 млрд. евро годишно. За разлика от случая с банките обаче правителството вече бе споменавало този данък като възможност. Акциите на енергийните компании реагираха много по-слабо на новината.

Понастоящем много правителства се опитват да смекчат последиците от инфлацията върху населението. В Испания инфлацията през юни беше 10,2%, което е над средното за ЕС ниво.

Догодина в Испания ще се проведат парламентарни избори и социалистите на Санчес изостават в проучванията от опозиционната Народна партия. За да помогне на потребителите, Санчес обяви, наред с другото, безплатно ползване на местните влакове в продължение на три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Нашите банки също декларираха свърх-печалби. Няма ли да вземем от техните пари, вместо да теглим външни заеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още