IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa отмени още 2000 полета, нарушаването на полетите се разраства

Повечето засегнати полети са вътрешни маршрути, заминаващи от Мюнхен или Франкфурт

19:18 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Lufthansa планира да съкрати допълнителни 2000 полета до края на август, с което общият брой на отменените полети на авиокомпанията ще достигне почти 6000 на фона на задълбочаващите се нарушения на пътуванията в Европа, предава Bloomberg.

Повечето засегнати полети са вътрешни маршрути, заминаващи от Мюнхен или Франкфурт, съобщи представител на германския авиопревозвач. Полетите на дълги разстояния и пътуванията до ваканционни дестинации ще бъдат до голяма степен пощадени.

Ходът „цели да противодейства на нестабилна ситуация“ в двата големи германски хъба, съобщи говорителят на авиокомпанията Томас Яхноу. Авиокомпанията е решила, че може да стабилизира операциите на двете летища с целенасочени отменени полети и сега задейства повечето от тях, допълни той.

Преди време Lufthansa отмени 3100 полета, след като вълна от заразени с COVID-19 доведе до недостиг на служители. Авиокомпанията отмени след това още 770 полета и ограничи продажбите на места до най-скъпата си категория, за да намали наличностите. Този ход повиши цената на дори най-евтините полети между Лондон и Франкфурт до 1000 евро.

Други европейски авиокомпании също понесоха тежък удар заради недостиг на служители и хаос с пътуванията на фона на възстановяването на търсенето на места със смекчаването на ограниченията заради пандемията. British Airways отмени 13% от полетите си, а летище „Хийтроу“ в Лондон поиска от авиопревозвачите да не продават допълнителни билети за пиковия летен сезон на пътуванията.

С предварителната отмяна на полети и ограничаването на продажбите на билети летища и авиокомпании се опитва да избегнат сцените на хаос, които се появиха на летища в последните седмици и месеци, когато полети бяха отменяни в последната минута заради недостиг на служители и други затруднения.

Книжата на Lufthansa се търгуваха с понижение от 1,6% в следобедната търговия в сряда във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още