IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След трудна година GSK се насочва към отделяне на бизнеса с потребителско здраве

Следващия понеделник компанията ще листне Haleon на борсата, чиято стойност заедно с дълговете се оценява на 33-48 млрд. паунда

11:39 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нещата започват да изглеждат добре за GSK и шефа ѝ Ема Уомсли, докато британският фармацевтичен гигант се готви да отдели бизнеса си за потребителско здраве в понеделник в едно от най-големите вписвания на акции от десетилетие и най-радикалното разтърсване на компанията от 20 години, съобщава Ройтерс.

Подкрепена от скорошните успехи при клинични тествания на потенциална хитова ваксина и възможността да засили проектите си за лекарства с допълнителен кеш от отделянето на подразделението за потребителско здраве, GSK оцеля и в продължителен бунт от страна на активисти инвеститори.

Години на по-слабо представяне в сравнение с конкурентите, пропускането на доходоносния пазар за първата серия ваксини срещу Covid-19 и опасенията за научната експертиза на мениджмънта предизвикаха гнева на активистите инвеститори Elliott и Bluebell миналата година.

В понеделник (18 юли) GSK ще листне подразделението си за потребителско здраве Haleon на борсата, чиято стойност заедно с дълговете се оценява на 33-48 млрд. паунда (39-57 млрд. долара), сочат анализатори на Barclays.

Активистите инвеститори призоваха компанията да проучи продажбата на Haleon, която притежава брандове като пастата за зъби Sensodyne и обезболяващите Advil.

GSK наистина се замисли за възможна сделка. Unilever отправи предложение за 50 млрд. паунда, но GSK го определи като твърде ниско.

В крайна сметка решението явно бе разумно предвид факта, че акциите на Unilever се сринаха след новината, което сигнализира, че инвеститорите не са подкрепили сделката, казва управляващият партньор на Bluebell Марко Тарико за Ройтерс.

Сега т.нар. ново GSK ще се появи като играч в сферата на ваксините и специализираните фармацевтични продукти.

Освен че бе проактивна с възможности за бъдещето на Haleon, GSK приложи някои предложения от активистите инвеститори, например да наеме повече хора с научна експертиза в борда, да засили проектите си, да намали дивидента си и да бъде по-отворена към инвеститорите си, отбелязва Тарико.

„Ако поискате 10 неща и 4 или 5 бъдат свършени, това вече е по-добре от нищо“, казва той.

„Откакто се ангажирахме с мениджмънта, има възстановяване на известно доверие и по-висок фокус върху това да се опитаме да придвижим напред проектите“, допълва той.

Тласък на проектите

Миналия месец внимателно следената ваксина на GSK срещу RSV – често срещан респираторен вирус, който отдавна обърква учените, пожъна успехи в клиничните проучвания на късен етап, което даде голям тласък на перспективите за растеж на компанията предвид потенциала за продажби за няколко милиарда долара.

Междувременно положителни данни от експерименталното лекарство за хроничен хепатит Б, което може да осигури възможност за лечение, засили ентусиазма. Компанията бе подкрепена и от процъфтяващата перспектива за бизнеса с продукти срещу HIV, тъй като наскоро бе одобрен дългодействащ инжекционен продукт за предотвратяване на заразяване с ХИВ. Очакват се и други ключови клинични данни по-късно тази година.

Освен това през последните месеци GSK договори закупуването на разработчика на лекарства срещу рак Sierra Oncology и разкри планове за поглъщане на разработчика на ваксини Affinivax.

И Elliott, и Bluebell бяха поставили под въпрос способността на Уомсли да управлява новото GSK, стартирайки като самостоятелна компания, тъй като преди тя управляваше бизнеса за потребителско здрави и има дълъг опит в козметичната компания L’Oreal.

Предвид ръста от 5% на цената на акциите на компанията тази година на фона на по-слабите пазари, положителните клинични резултати и активността в сливанията и придобиванията вярата в краткосрочните и средносрочните перспективи на компанията обаче явно се възстановява.

Предизвикателствата все пак остават, тъй като се очаква компанията да изгуби ексклузивните си права върху ключовото лекарство срещу HIV през 2028 г.

Някои инвеститори поставят под въпрос и дали целта за приходите на новото GSK от 33 млрд. паунда за 2031 г. е постижима, казват анализатори на Barclays, отбелязвайки, че тяхната оценка е по-скоро за около 25 млрд. паунда.

GSK обаче тепърва има да предлага и открива нови лекарства, включително потенциално използвайки част от 7-те млрд. паунда, които ще генерира от отделянето на Haleon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още