IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри инструмента за съвместни поръчки в отбраната за 500 млн. евро

Ако законодателите го приемат бързо, инструментът ще заработи в края на тази година

16:03 | 19.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaetr/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaetr/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) прие нов механизъм за укрепване на отбранителния промишлен капацитет на Европейския съюз, въвеждайки възможност за отправянето на общи поръчки от държавите членки. За целта Комисията предлага от бюджета на ЕС до 2024 г. да бъдат отделени 500 млн. евро, съобщи тя в свое прессъобщение.

Целта на инструмента, създаден по искане на Съвета на ЕС, е да удовлетвори най-неотложните и критично значими потребности от изделия на отбранителната промишленост вследствие на нападението на Русия над Украйна.

Страните от ЕС ще могат да възлагат съвместно обществени поръчки и ще се улесни достъпът на всички държави членки до спешно необходимите изделия на отбранителната промишленост.

По този начин ще се предотвратява конкуренцията между държавите членки за едни и същи изделия и ще се способства за икономия на разходи, допълват от ЕК.

Чрез инструмента ще бъде повишена оперативната съвместимост, а европейската отбранителна технологична и промишлена база ще може по-добре да се приспособи и да повиши производствените си мощности, за да осигурява необходимите изделия, пише още в съобщението.

Също така чрез инструмента ще се подпомагат действията на обединения, съставени от най-малко три държави членки. Допустимите действия може да включват нови проекти за възлагане на поръчки в областта на отбраната или разширяване на обявените от началото на войната в Украйна насам.

Ако инструментът бъде приет бързо, ще може да заработи до края на 2022 г.

Освен това Комисията ще предложи регламент за Европейска инвестиционна програма в областта на отбраната (ЕИПО), който ще служи като основа за бъдещите проекти за съвместно разработване и поръчки от висш общ интерес за сигурността на държавите членки и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още