IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF повишава целта си за продажбите

За 2022 г. химическата компания очаква приходи в размер на 86 до 89 млрд. евро, a рисковете произтичат от несигурността, свързана с доставките на газ от Русия

10:38 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/ARMANDO BABANI</em></p>

Снимка: EPA/ARMANDO BABANI

BASF успява да устои на високите цени на енергоизточниците и суровините и повишава целите си след неочаквано добро първо полугодие. За 2022 г. BASF вече очаква приходи в размер на 86-89 млрд. евро и оперативна печалба (Ebit) преди еднократни ефекти в размер на 6,8-7,2 млрд. евро, обяви базираната в Лудвигсхафен химическа група в сряда.

Прогнозите по-рано бяха за продажби между 74 и 77 (предходната година: 78,6) млрд. евро и коригирана печалба между 6,6 и 7,2 (7,8) млрд. евро. „Въпреки трайно високите цени на суровините и енергията през второто тримесечие отново постигнахме добър резултат", обобщи главният изпълнителен директор Мартин Брудермюлер, цитиран от DPA.

BASF вече публикува предварителни данни за тримесечието в средата на юли, които се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите. Според окончателните данни коригираната оперативна печалба (Ebit) в размер на 2,34 млрд. евро е почти на същото ниво като през същото тримесечие на предходната година (2,36 млрд. евро). 

Групата успя да увеличи значително приходите си, особено в областта на селското стопанство, но също така и в сектора на храненето и грижите, докато в областта на основните химикали, например, се наблюдава тенденция на спад. BASF до голяма степен успя да смекчи значителното увеличение на разходите за енергоизточници и суровини с по-високи продажни цени.

През втората половина на годината концернът очаква постепенно затихване на глобалното икономическо развитие, но много по-силно изразено в Европа. BASF предполага, че няма да има нито сериозни ограничения поради подновени спирания на производството в Китай, нито спиране на производството поради недостиг на газ в Европа.

Най-големият потребител на промишлен газ в Германия

В случай на по-нататъшни ограничения на доставките на газ от Русия обаче може да се стигне до прекъсване на производството в големите европейски обекти. В този случай BASF би могла частично да компенсира загубата на европейския си капацитет чрез по-високо използване на заводите в неевропейски обекти.

BASF се счита за най-големия потребител на промишлен газ в Германия и липсата на доставки би я засегнала значително. Най-голямата химическа компания в света вече предупреди, че ако доставките на газ трайно спаднат под половината от търсенето, компанията ще трябва да спре производството в най-големия си завод в света в Лудвигсхафен. Допълнителни рискове могат да възникнат от по-нататъшното развитие на пандемията и подновените мерки за ограничаване на броя на заразените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още