IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е намалил добива на газ с 12% от началото на годината

От компанията обясняват намаления си износ със свито търсене на суровината в световен мащаб

16:15 | 01.08.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В първите седем месеца на годината добивът на газ на "Газпром" е намалял с 12% на годишна база, сочат данни на компанията, публикувани в официалния канал в Telegram. Износът намалява с почти 35 на сто.

От статистиката е видно, че от началото на годината са добити 262,4 млрд. куб. метра. Износът в страните извън Организацията на независимите държави достига 75,3 млрд. куб. метра. Основната причина за това намаление от компанията посочват свиване в търсенето на природен газ в световен мащаб, което е в размер на около 35 млрд. куб. метра. Намаленото търсене само в страните от ЕС е 31 млрд. куб. метра, изчисляват още от газовия гигант.

Руският държавен холдинг съобщава и за ръст на доставките на газ за Китай. Износът по "Силата на Сибир" се увеличава с впечатляващите почти 61%, но в същото време не се дават данни за доставените количества. През 2021 година "Гъзпром" достави 10 млрд. куб. метра газ на Китай.

С 2%, или с 3 млрд. куб. метра, намалява и търсенето на вътрешния пазар.

"Газпром" съобщава също, че извършва доставките спрямо направените от клиентите заявки. В същото време обаче компанията спря да продава газ за няколко европейски държави, включително и България. Българските власти са категорични, че по действащия договор с "Газпром Експорт" се правят заявки, както е записано в документа, но руската страна ги оставя без отговор.

От средата на юни "Газпром" намали съществено обема на доставките по "Северен поток 1". В последните дни доставките към Германия са едва 20% от капацитета заради проблеми с турбините в една от компресорните станции на газопровода. И днес (1 август) руската страна обвинява Берлин, че отказва да даде подробности къде се намират те.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, цитиран от ТАСС, че Западът изкуствено е създал напрежение около "Северен поток 1". По-рано "Газпром" съобщи, че е получил документи от Siemens относно ремонта на турбините в Канада, но те не дават отговор на въпроси, особено свързани със санкциите в ЕС и Великобритания.

В Siemens обаче са категорични, че са дали всички необходими документи и обвинява на свой ред руската страна, че не е дала митническите документи, за да бъде освободена първата турбина, която беше ремонтирана в Канада. "Газпром" междувременно свали още една от турбините в компресорната станция "Портовая" и я изпрати за планов ремонт в Канада.

Доставките през Украйна остават без промяна спрямо средата на май - около 42 млн. куб. метра на денонощие.

На газовите пазари в Европа цената на суровината отново тръгна нагоре. На 27 юли, след като доставките по "Северен поток 1" бяха силно редуцирани, на нидерландската борса TTF природният газ достигна рекордните почти 206 евро за мегаватчас. След това търговията се успокои, тъй като търговците видяха, че макар и намалени, доставки по газопровода има и седмицата затвори при цена от 190 евро за мегаватчас. 

Тази сутрин (1 август) цените отново тръгнаха нагоре и търговията се върти около 200-201 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 1 година
По точно казано производството не е паднало а умишлено го намаляват - Това е нееластичен продукт и малки понижения на добива водят до голям скок в цената - Тролетариата това нема как да го разбере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
важното е да сте спокойни и уверени в победата на калната държава! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Точно. Цената на газът се вдигнала 5 пъти, а производството на Газпрам паднало с 12%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
mick
преди 1 година
Ей и ГАЗПРОМ научи номерата на българските собственици на магазини - що да продаваш много и евтино, като може да продаваш скъпо и малко. Печалбата даже е по-голяма с по-малко работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Запечатват кладенци ... Дрогаре антиваксъре , и да искате газ от Сибир , нема да има ... Преминаваме окончателно на втечнен и азерски ... !! ... Амин ... !! (Деляна е симпатяга ... :))) ... дума от седем букви , написана седем пъти , предполагам е неволно , а може би не , втората буква на второто споменаване , но пък е готино , развесели ме ... аз съм се хващал в математиката на работа ми , до каква степен съм вкарал любимото ми число във всякакви размери , редове , цветове , бройки , диагонали и множества от данни ) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Хахха... намалението било заради свито търсене:))))) Е, малоу,мници много, все ще има кой да се хване на подобна про,стотия...( разни борета, императори и подобни се срещат из какви ли не екосистеми) Интересно как другите доставчици на фона на тва свито търсене работят 24/7 за да увеличат капацитета си, за да насмогнат на търсенето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още