IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешката икономика с най-бърз темп на растеж от две години през второто тримесечие

Усилването на ръста на БВП се дължи на нарасналото търсене от страна на еврозоната на чешкия износ

14:21 | 08.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Чешката икономика с най-бърз темп на растеж от две години през второто тримесечие

Чешката икономика е нараснала с най-бърз темп от две години през второто тримесечие благодарение на повишеното търсене на износа на страната, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 2,4% на годишна база при първоначални оценки за ръст от 2,2 на сто, става ясно от данните на статистическия офис на Чехия. За първото тримесечие ръстът на БВП беше 1,1 на сто.

На тримесечна база през второто тримесечие икономиката, в която износът съставлява около 70 на сто, е нараснала с 0,9 на сто.

Усилването на ръста на БВП се дължи на нарасналото търсене от страна на еврозоната на чешкия износ, включително на автомобили от местните заводи на Skoda Auto и Hyundai Motor.

През второто тримесечие износът е нараснал с 13,1% на годишна база, докато потреблението на домакинствата е нараснало с 0,8%, а разходите на правителството - с 0,9 на сто.

В началото на август централната банка на страната повиши очакванията си за икономическия растеж през тази година на 1,6% от прогнозираните по-рано 1,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Анонимко
преди 13 години
Пак пуснаха кредитирането и почнаха да карат нови автомобили на Запад. Е, може би по-евтините Шкода и Хюндай. Бре да му се и не види, де са китайските от Ловеч, да намажем и ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още