IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да поиска удължаване на кредитите от ЕС и МВФ до 2015 година

Екип на Евростат пристигна в Атина, за да провери статистическите данни за бюджетния дефицит и държавния дълг на страната

14:03 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция може да поиска удължаване на кредитите от ЕС и МВФ до 2015 година

Гърция проучва възможността да удължи кредитната подкрепа от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) до 2015 г. заради нарастващите дългове, съобщи РИА Новости, като се позова на атинския в. „Навтемборики“.

Атина избегна риска да не изпълни задълженията си по кредитите през май тази година като получи 110 млрд. евро заеми за период от 3 години от страните от еврозоната и от МВФ. Това бе съпътствано от рязко съкращение на разходите, повишение на данъците и структурни икономически реформи.

По данни на изданието през 2014 и 2015 г. ще се натрупат около 145 млрд. евро плащания по гръцкия външен дълг, който през 2009 г. надмина 300 млрд. евро и продължава да расте бързо.

„Удължаването на кредитите по механизма за подкрепа от еврозоната и МВФ ще бъде алтернативно решение в случай, че правителството не успее да рефинансира големия обем плащания по дълга, които ще настъпят през 2014-2015 г.“, пише вестникът.

Междувременно екип на Европейската статистическа служба (Евростат) пристигна в Атина, за да провери статистическите данни за бюджетния дефицит и държавния дълг на страната, информира БТА. Към 22 октомври се очаква Евростат да обяви резултатите от проверката заедно с есенните си прогнози за еврозоната.

Инспекцията започна заради съмнения, че са възможни отклонения нагоре от предоставените от Гърция статистически данни за дефицита и дълга. Евростат заяви, че може да преразгледа към значително повишение бюджетния дефицит и държавния дълг на Гърция за последните три години и особено данните за 2009 г.
През април Евростат също предприе проверки, тъй като изрази съмнения във връзка с минали статистически данни.

Миналата седмица представител на гръцкото министерство на финансите призна, че бюджетният дефицит на страната за 2009 г. може да надхвърли прага от 14% след преоценката на гръцките и европейските статистически служби. До този момент обявеният бюджетен дефицит на Гърция за 2009 година е 13,6% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Преоценката няма да засегне целите за намаляване на дефицита и дълга, които Атина се ангажира да осъществи до 2013 г. в замяна на финансовото й спасяване през май от Европейския съюз и МВФ, увери гръцки официален представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още