IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на облигации в Гърция е номер едно в еврозоната за последните три месеца

За пръв път от септември миналата година гръцките държавни ценни книжа носят положителна доходност

15:16 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на облигации в Гърция е номер едно в еврозоната за последните три месеца

Облигационният пазар на Гърция е най-добре представящият се в рамките на еврозоната за последните три месеца. Това се дължи на възстановяването на доверието към Атина и мерките, които се взимат за преодоляване на тежката криза в страната, съобщава Financial Times.

Комбинацията от по-добри от очакваното данни, ангажиментът на Китай за придобиване на гръцки облигации и надеждата, че международните заеми за страната ще бъдат удължени, водят до връщане на инвеститорския интерес към страната.

Цената на десетгодишните гръцки облигации е скочила с 10% от края на юни досега. Това е довело до намаляване на доходността с 13%, показват данни на вестника. Пазарът на гръцки облигации е предложил доходност от 8 на сто, става ясно от данни на iBoxx.

Тези постижения надвишават средните нива на доходност, изменение на цените и общата възвращаемост на останалите пазари в еврозоната.

Настоящата ситуация е първият случай, в който гръцките облигации показват положителна възвращаемост на тримесечна база от септември миналата година насам, когато започнаха проблемите с дълговете на Гърция.

Вчера Гърция успешно пласира облигации за 1,17 млрд. евро, като бе постигната доходност от 4,54 на сто по емисия с матуритет шест месеца. Продаденото количество бе по-високо от предварително планираното, а доходността се оказа по-ниска от тази на предходния аукцион.

На обратния полюс са облигациите на Ирландия, които са най-слабо представящите се в еврозоната от юли насам. Десетгодишните облигации на страната са поевтинели с 6%, доходността е скочила с 25%, а цялостната възвращаемост е минус 3%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още