IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция започва стачка в жп сектора

Към протестите ще се включат служителите на телекома ОТЕ и пощенските служби

08:52 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
В Гърция започва стачка в жп сектора

Железничарите в Гърция започват 24-часова стачка в знак на протест срещу внесения от правителството законопроект за преструктуриране на държавната железопътна компания (ОСЕ), който ще се разисква днес в гръцкия парламент, съобщават гръцките електронни медии.

Заради стачката ще бъде нарушен графикът на влаковете и метрото, което няма да превозва пътници до международното летище в Атина.

Очаква се железничарската стачка да блокира движението в центъра на гръцката столица.

Работа ще спрат днес и работещите в телекома ОТЕ. На протести срещу икономическата политика на правителството излизат и служителите от гръцките пощи (ЕЛТА).

На 17 октомври пък е възможно да бъдат анулирани всички полети от и за Гърция, тъй като 24-часова в неделя са обявили авиодиспечирите.

За днес в гръцкия парламент се придвиждат дебати по законопроекта за ОСЕ, който предвижда съкращаването на 2300 служители на силно задлъжнелите държавни железници.

Компанията ОСЕ, където в момента работят над 6000 души, натрупа дългове от 10,7 млрд. Съкратените служители ще бъдат прехвърлени на постове в други държавни компании или ще бъдат пенсионирани, предвижда документът.

За да се улесни приватизацията на държавната компания, тя ще бъде разделена на четири дружества - ОСЕ, ГеОСЕ, ЕргОСЕ и ТренОСЕ. Предвижда се 49 процента от железопътния оператор ТренОСЕ да бъдат продадени на частен инвеститор. Китай, Франция и Великобритания вече са изразявали интерес към инвестиране в този сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още