IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел одобри премахването на данъчната тайна в Гърция

Това означава, че данъчните на 8,5 млн. гърци могат да бъдат пуснати в интернет

10:09 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел одобри премахването на данъчната тайна в Гърция

Европейската комисия дава зелена светлина на правителството в Атина за премахване на данъчната тайна и за обнародване на доходите на всички гърци и на плащаните от тях данъци, предава БТА.

"Дипломатичен отговор" на този въпрос е даден от заместник-председателя на Комисията и европейски комисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

Информацията е дадена като коментар на разпореждане, издадено наскоро от гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину за огласяване на данъчните декларации на 8,5 милиона гърци в интернет.

Наскоро ведомството обяви, че доходите на данъкоплатците в Гърция ще бъдат пуснати в интернет, за да стане видно от данъчните им декларации кой какви налози плаща.

С изваждането на данъчната тайна на светло се цели да бъде сложен край на данъчните измами, представляващи "около 30 процента от брутния вътрешен продукт" на Гърция.

Според еврокомисаря Вивиан Рединг, за да бъде приложено разпореждането на гръцкото финансово министерство, е нужно да бъде дефиниран държавният интерес, който според правителството в Атина е понятен заради придобилото национални мащаби неплащане на данъци в Гърция, и че премахването на данъчната тайна може да стане със закон или с министерско решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още