IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция снижи целите си за намаляване на дефицита през 2011

Правителството ще съкрати дефицита до 7,4% от БВП при очакван икономически спад от 3%

16:38 | 18.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция снижи целите си за намаляване на дефицита през 2011

Гръцкото правителство снижи целите си за съкращаване на бюджетния дефицит на страната през 2011 г. заради по-дълбокия от по-ранните прогнози очакван икономически спад през следващата година.

Гърция няма да успее да постигне прогнозата си отпреди месец за намаляване на бюджетния дефицит до 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 г. и я коригира до 7,4% от БВП, пише Bloomberg.

Причина за корекцията са някои допълнителни разходи за здравеопазване, охрана и преструктуриране на губещи държавни компании.

За тази година се очаква бюджетният недостиг да бъде в размер на 9,4% от БВП. Това показа последната работна версия на проектобюджета за 2011 г., която бе внесена в парламента днес.

Икономиката се очаква да се свие с 4,2% през тази година и още 3% през следващата, което е повече от предишните прогнози, изготвени през октомври. Те сочеха спад от съответно 4% и 2,6%.

Финалната версия на проектобюджета предвижда съкращения на разходите, които да намалят недостига в бюджета с 5 млрд. евро до 17 млрд. евро, което се равнява на 7,4% от БВП.

Все пак заплануваният за следващата година бюджетен дефицит от 7,4% е по-малък от целевото ниво от 7,6% от БВП, което бе поставено като условие за Гърция през май при отпускането на финансова помощ от 110 млрд. евро за страната.

Лихвените проценти по гръцките държавни облигации се повишиха през тази седмица, след като австрийският финансов министър Йозеф Прьол заплаши да не внесе своя дял от 190 млн. евро от заема за Гърция заради неспособността й да постигне фискалните си цели.

Доходността на двегодишните гръцки облигации скочи със 70 базисни пункта до 11,96%, което е повече от лихвата по 10-годишните държавни облигации.

ЕС ревизира оценките си за бюджетния дефицит на Гърция през тази седмица, като данните показаха, че дупката в гръцкия бюджет е била 15,4% от БВП, което я поставя на първо място сред страните в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
gartsite ve4e sa go minavali tozi pat - stigane do proseshka toiaga i posle voenno polojenie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още