IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ ще финансира проекти в Румъния до 1 млрд. евро през 2011

Акцентът на проектите ще пада върху ограничаването на последиците от климатичните промени

09:36 | 02.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>МВФ прогнозира, че Румъния ще се върне към растеж през 2011 г. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

МВФ прогнозира, че Румъния ще се върне към растеж през 2011 г. Снимка: sxc.hu

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) има за цел да отпусне на Румъния заеми на стойност между 800 млн. и 1 млрд. евро за осъществяването на десет инвестиционни проекта през тази година. 

Техният акцент ще пада върху ограничаването на последиците от климатичните промени, по думите на вицепрезидента на ЕИБ Матиас Колац-Анен, цитиран от AFP.

„Оптимисти сме, че ще видим икономически растеж в Румъния през 2011 г.,”, добави Колац-Анен по време на пресконференция в Букурещ вчера. Румънската икономика претърпя спад в продължение на две поредни години, като през 2010 брутният вътрешен продукт се сви с 1,3 на сто, а през 2009 година – със 7,1 на сто.

ЕИБ ще подкрепи проекти в страната, които имат за цел да намалят с 50% потреблението на електроенергия в старите блокове, построени в годините на комунизма.

Други сфери, към които ще се насочат инвестициите на ЕИБ, са енергийната система, в това число рехабилитацията на топлоцентрали и съфинансирането на банкови заеми за малки и средни предприятия.

По думите на Матиас Колац-Анен ЕИБ ще подкрепи също разширяването на мрежата на обществения транспорт в страната, и особено в Букурещ, където замърсяването на въздуха „има сериозно отражение” върху здравето на жителите, според проучване от тази седмица на екологичната румънска неправителствена организация Ecopolis.

ЕИБ е инвестирала 3,9 млрд. евро в Румъния в периода от 2006 до 2010 г., а от началото на дейността на банката в Румъния през 1990 стойността на отпуснатите заеми е 8,1 млрд. евро.

През 2010 г. ЕИБ отпуска на Румъния заеми за 410 млн. евро.

Международният валутен фонд прогнозира, че Румъния ще се върне към растеж през 2011 г. с увеличение на БВП от 1,5 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още