IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска да привлече Украйна към митническия си съюз

Пряката полза на страната от подобен ход ще бъде между 6,5 и 8 млрд. рубли, изтъква руският премиер

21:56 | 12.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Путин иска да привлече Украйна към митническия си съюз

Руският премиер Владимир Путин пристигна днес на посещение в Киев, където ще се опита да привлече Украйна към Митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан вместо да се присъедини към зона за свободна търговия с Европейския съюз, предаде Франс прес.

Според украинското издание на в. "Известия" Путин може да предложи в замяна на украинците по-ниска цена на руския газ.

Брюксел вече заяви, че присъединяването на Украйна към Митническия съюз не е съвместимо с желанието на Киев да установи отношения на свободна търговия с ЕС, отбелязва АФП.

Русия ще бъде принудена да приеме защитни мерки, ако Украйна се присъедини към зоната за свободна търговия с ЕС при условията на Световната търговска организация (СТО), предупреди Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пряката полза от присъединяването на Украйна към Митническия съюз ще бъде между 6,5 и 9 милиарда рубли годишно, изтъкна руският премиер на среща с украинския си колега Микола Азаров.

Според него брутният вътрешен продукт БВП) на Украйна ще нарасне допълнително с 1,5 до 2 на сто само заради приемането на решението за митническата интеграция.

Азаров изтъкна от своя страна, че Украйна ще трябва да помисли за договорно регулиране на отношенията с Митническия съюз след влизането му в сила.

Украинският министър-председател предложи да се ускори подготовката на ново газово споразумение с Русия. Освен това той изтъкна, че Киев изпълнява всичките си задължения по транзита на руски газ.

"Украинската страна би искала да получи твърди гаранции за доставка на руски газ по нейната газопреносна система до Европа в дългосрочна перспектива", допълни Азаров.

Според него цените на газа за Украйна по договора между Нафтогаз и Газпром от 19 януари 2009 година не отразяват неговата пазарна стойност, сформирана в страните от ЕС, и съществено надвишава цените на алтернативните видове гориво.

Украйна призовава скоро да бъде направена оценка на активите за създаване на съвместно предприятие между Нафтогаз и Газпром, заяви Азаров. Той добави, че Украйна предлага да разработва заедно с Русия украинския морски шелф и да организира добив на газ от въглищни пластове.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zdravkog
преди 13 години
Украйна е достатъчно голяма и силна да реши къде е бъдещето и. И двата варианта имат рискове. Русия може да я задуши в прегръдка, а ЕО в по-бавна прегръдка. При наличие на търсени в момента енергийни ресурси, които за първи път са и добре търгуеми, Украйна има добро бъдеще, но при добро управление. Прекаления акцент върху газа и петрола е опасен за тях. Украйна има огромни въглищни запаси които може да газифицира и експортира- Но за жалост е твърде близо до Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още