IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър – поредната жертва на Гърция

Fitch смъкна кредитния рейтинг на страната заради експозициите към Гърция

12:22 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кипър – поредната жертва на Гърция

Кипър се превърна в поредната жертва на Гърция, след като днес кредитният рейтинг на островната държава бе понижен от агенция Fitch. Като причина за това се изтъква опасността Кипър да бъде негативно повлиян от евентуално преструктуриране на гръцките дългове, пише CNBC.

Кредитният рейтинг на Кипър бе понижен от АА- до А-, съобщават от Fitch. Основната заслуга за това са големите експозиции на кипърските банки към гръцки фирми и домакинства, обясняват от агенцията.

„Понижението на рейтинга отразява остротата на кризата в съседна Гърция и рисковете, които тя крие за кипърската банкова система и следователно за държавния бюджет на страната“, коментира Крис Прайс от рейтинговата агенция.

Банковата система на Кипър е доста голяма на фона на икономиката, като активите й надвишават около девет пъти брутния вътрешен продукт на страната. Около една трета от размера на активите се определят като експозиция към Гърция.

От Fitch изчисляват, че банките в Кипър притежават гръцки правителствени облигации за близо 14 млрд. евро, както и корпоративни облигации на гръцки банки за още 5 млрд. евро.

Освен това трите основни местни кредитора – Bank of Cyprus, Mafin Popular Bank и Hellenic Bank, са отпуснали значително количество кредити на фирми и домакинства в Гърция чрез клоновата си мрежа в страната.

Според рейтинговата агенция тези банки са достатъчно добре подсигурени, за да поемат шок, при който номиналът на гръцките правителствени облигации бъде намален наполовина. При такъв сценарий от Fitch очакват, че банките ще имат нужда от около 2 млрд. евро, за да достигнат съотношение на капитала от първи ред от 10 на сто.

Тази сума се равнява на около 11% от БВП на Кипър и едва ли голяма част от нея ще може да бъде осигурена от държавата.

При по-сериозен шок, при който Гърция спре да обслужва дълговете си и се стигне до лоши кредити от 25%, то цената на капитализиране на банките ще скочи до 25% от БВП. Тогава със сигурност ще има нужда от държавна намеса в банковия сектор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още