IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция има нужда от поне още 65 млрд. евро?

Без нова помощ страната е обречена на банкрут, смятат представителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ, твърдят гръцките медии

15:04 | 03.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Гърция има нужда от поне още 65 млрд. евро?

Жестоки ще са пазарлъците до края на юни във връзка с новия тригодишен спасителен пакет за оказване на допълнителна финансова помощ на Гърция за предоляване дълговата й криза,
коментират гръцките електронни медии.

Има много ключови въпроси, които трябва да бъдат решени, като например за размера на новия заем, за ролята на частните кредитори, както и за условията, които Атина ще трябва да изпълни, за да получи втория спасителен заем, който се очаква да дойде, след като преди година страната подписа "меморандум номер 1" и взе заеми от еврозоната и МВФ в размер на 110 млрд. евро.

Очаква се размерът на новия заем за Гърция да бъде най-малко 65 млрд. евро. Вторият спасителен пакет е до средата на 2014 г., а нуждите от кредити на страната до тогава се изчисляват на 142 млрд. евро.

Предвижда се една част от тези пари - 85 млрд. евро да бъдат предоставени от европейския фонд за финансова подкрепа, друга по-малка част да дойде от МВФ, а останалите - от приватизации и от участието на частни кредитори чрез доброволно изкупуване на гръцки облигации с падеж до 2014 г.

Де факто вторият спасителен пакет за Гърция, който се очаква да бъде одобрен в края на юни, ще замести предишния пакет, договорен през май миналата година. В тази връзка се смята, че петият транш от 12 млрд. евро от заемите за Гърция по предишния пакет, който трябва да бъде отпуснат на 29 юни, може да прерасне в първи транш на новия пакет и да бъде предоставен на страната през юни.

Новият спасителен пакет ще бъде съпроводен и от конкретни ангажименти, които Гъция ще трябва да поеме. Те по-специално са свързани с изискването към нея за засилен контрол над фонда за държавни активи и за фиксиране на конкретни срокове по осъществяване на приватизациите.

Новият меморандум ще се основава на средносрочния бюджетен план на правителството за периода 2012-2015 г., по който представители на т. нар. тройка - ЕК, ЕЦБ и МВФ, днес се очаква да обявят своите заключителни оценки, а също и да кажат дали е устойчив гръцкият дълг.

"Тройката" смята, че без нов кредит Гърция е обречена на фалит.

Преди година срещу помощ от 110 млрд. евро Атина обеща до 2014 г. да свие бюджетния дефицит до 3 на сто от БВП. За 2010 г. обаче той се оказа 10,5 на сто - по-голям от прогнозите на правителството и на ЕС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 12 години
от толко малко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
AdamSmit
преди 12 години
Ve4niqt vapros koi da plati smetkata,no se ignoira edin mnogo vagen moment koi dopusna Garciq da vleze vav takiva dalgove?Zasto visoko platenite eksperti ot Evropeiskiq sauz, ne vzeha po rano merki za namalqvane na zzadlagnqlosta na stranite 4lenki? Trqbvase da stane svetovna finansova kriza li za da se raboti vav taq nasoka,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
"Без нова помощ страната е обречена на банкрут, смятат представителите на ЕС, ЕЦБ и МВФ, твърдят гръцките медии."И със и без помощ Гърция фалира преди 1 година вече. Сега спорът е кой да плати сметката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
И аз имам нужда :Dдори 1-2 да ми дадат стига .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още