IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме в Централна и Източна Европа?

Вижте идеите на Марк Мобиус за секторите, в които инвестира неговата компания Templeton Emerging Markets Group

13:23 | 26.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Как да инвестираме в Централна и Източна Европа?

Централна и Източна Европа все още е място, където инвеститорите могат да направят пари. Необходимо е обаче да се подхожда внимателно в избора както на секторите, така и на компаниите, в които да се инвестира.

Такова е мнението на именития инвеститор Марк Мобиус, президент на Templeton Emerging Markets Group, пише CNBC.

Към момента компанията има сериозен портфейл от позиции в региона, като 36% от него се падат на Русия, а 21% - на Турция. Други 17 на сто от инвестициите са в Австрия, тъй като страната има сериозно присъствие в Централна и Източна Европа.

Пример за позициите на Австрия в ЦИЕ са банките Erste Bank и Raiffeisen, които „са добър начин за присъствие в много страни от региона“, обяснява специалистът.

„В Централна и Източна Европа борсите не се представят твърде зле, но темповете на икономически ръст остават относително ниски. В този смисъл макро картината не е особено впечатляваща, но на база отделни компании ние намираме известни възможности, тъй като оценките са паднали доста ниско“, коментира Мобиус.

Регионът на ЦИЕ е в силна зависимост от колебанието в търсенето от страна на богатите страни от Европейския съюз, като Германия е основният пазар.

През последните седмици мнозина анализатори орязват прогнозите за икономически ръст на държави като Полша, Унгария, Чехия и Словакия, но въпреки това фондът на Мобиус продължава да спазва инвестиционната си стратегия, обяснява специалистът.

Основните сектори, в които са инвестициите на Templeton, са банки и енергетика заради големи позиции в компании като Сбербанк и Газпром. Сериозно присъствие има и в хранително-вкусовата промишленост, тютюневата индустрия, медиите, недвижимите имоти и фармацията, посочва Мобиус.

В Унгария фондът на Мобиус има инвестиции в капитала на OTP Bank и фармацевтичната компания Egis.

През 2009 година валутите на страните от Централна и Източна Европа поевтиняха рязко заради надпреварата на инвеститорите при разпродажбите на активи и бягството от региона. Сега обаче валутните резерви „са се увеличили доста добре“, като според Мобиус това е важно, тъй като трябва да има възможност за изтегляне от пазара.

Основният проблем в региона на ЦИЕ са очакванията за слаб икономически ръст и именно поради тази причина Мобиус се е насочил към Русия и Турция. Необходимо условие за успех е да се намерят компаниите, които създават добавена стойност, тъй като независимо от състоянието на икономиките като цяло те ще са тези, които ще генерират печалби.

В Полша най-перспективен е секторът на природните ресурси. „Мед, въглища – това е интересно за нас. Освен това интересни са някои от компаниите за потребителски услуги, ресторантите и веригите за бързо хранене“, посочва специалистът.

На чешкия пазар добрите компании са тези, които осигуряват продукти за производство на потребителски стоки, а в Словакия няма достатъчно големи публични компании, като Templeton е инвестирала дялов капитал в дружество, което осъществява продажби по пощата.

„Напоследък сме доста активни в Румъния. Ще влагаме все повече и повече усилия в този пазар“, признава Мобиус.

При северните ни съседи Templeton управлява фонд с активи от над 3,4 млрд. евро – Fondul Proprietatea.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pisatel
преди 12 години
Добре дошли на территорию славянского языка. Мы говорим, читаем, пишем, поем песни на славянском языке. Славянский язык имеет свои диалекты: сербский, македонский, болгарский, польский, словенский диалект, русский, белорусский, украинский, словацкий, харватский и др. Милости просим вас в зону славянского языка! Смотрите нас на живо по этому теле адресу; http://***.bnptv.info/tv/index.php/kultura/spoezia/540-2009-10-16-10-26-20 ; Pisatel Vashkevich ,Привет всем моим приятелям. Вот мой новый телефон 0882/273163. Заповядайте! 15 лет я утверждаю и пишу о том что большевик Лукашенко убийца и преступник, а КГБ террористическая структура по отношению к своему народу, написал об этом две книги. Событие 19-го декабря подтвердили это как еще один факт для фашиста Лукашенки и убийц из КГБ для возбуждения дела в Международном трибунале, по примеру Милошовича.В сайте ***.novinite.com на ссылка http://***.novinite.com/view_news.php?id=124052 и http://***.novinite.com/view_news.php?id=124082 есть наше совместное интервью с Боби Ташков на английском языке.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още