IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осъдиха Юлия Тимошенко на 7 години затвор

Според съда бившият премиер на Украйна е превишила правата си при подписването на газовия договор между Киев и Москва през 2009 г. и е нанесла щети на страната за 1,5 млрд. гривни

14:31 | 11.10.11 г. 1
<p>
	Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Снимка: Ройтерс

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко беше осъдена на 7 години затвор заради превишаване на правомощията си при подписване на споразумението с Русия за доставките на газ за Украйна в началото на 2009 г. По същото време транзитът на природен газ за Европа през Украйна беше прекратен заради ценови спорове между Москва и Киев.

Според съдебните власти в Украйна Тимошенко е причинила вреди за 1,5 млрд. гривни (над 187,4 млн. долара), като е подписала 10-годишен договор за доставка и транзит на руски природен газ, пише Bloomberg.

Юлия Тимошенко подписа газовия договор с руския премиер Владимир Путин през януари 2009 г. след спор за цените. Тогава Украйна спря транзита на синьо гориво през територията на страната, което засегна доставките до поне 20 европейски държави за повече от две седмици.

Съдът се произнесе, че Юлия Тимошенко е използвала правомощията си на премиер за „осъществяването на криминално деяние“. „Решението, което е взела Юлия Тимошенко, нарушава законите на страната и е нанесло сериозни щети на икономиката“, пише в присъдата, която беше прочетена днес.

Самата Тимошенко заяви, че е очаквала да бъде призната за виновна, както и че ще обжалва съдебното решение в международните съдилища.

Бившият украински премиер обвини сегашното управление на Украйна, че се опитва да елиминира опозицията непосредствено преди парламентарните избори в Украйна.

Подобни опасения изразиха и Европейският съюз, и САЩ – че случаят с Юлия Тимошенко е политически мотивиран от президента на Украйна Виктор Янукович.

Янукович победи Тимошенко в надпреварата за президентския пост в изборите през 2010 г. Тогава той обеща да намали влиянието на Русия в страната и да създаде по-тесни връзки между Украйна и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
и там едни схеми, едни неща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още