IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Паричната политика на САЩ е паразитна

САЩ не са паразит за световната икономика, но монополът на щатския долар е паразитен, е посочил руския премиер по време на визита в Китай

14:21 | 12.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владимир Путин, снимка: Ройтерс</p>

Владимир Путин, снимка: Ройтерс

Премиерът на Русия Владимир Путин разкритикува паричната политика на САЩ, определяйки я като паразитна. Това се случи по време на посещението му в Китай, пише АР.

В интервю за китайска държавна медия, дадено късно снощи и разпространено днес, Путин похвали сътрудничеството с Китай и остро разкритикува САЩ, определяйки господството на американския долар като паразитно.

"САЩ не са паразит за световната икономика, но монополът на щатския долар е паразитен", каза Путин, цитиран от агенция Синхуа. Руският премиер заяви, че е отправил критиката си
конструктивно в търсене на общи решения за разклатената световна икономика.

При двудневното посещение на Путин в Пекин китайските лидери се ангажираха да разрешат ценови спорове, които блокират плановете за руски доставки на природен газ по два газопровода.

Част от сключените споразумения за общо 7 милиарда долара предвиждат китайски компании, подкрепяни от държавата, да инвестират 1,5 милиарда долара в сибирска топилна пещ за алуминий и да вложат 1 милиард долара в съвместен инвестиционен фонд, припомня АП.

Наричайки Путин "стар приятел на Китай", президентът Ху Цзинтао отбеляза, че посещението на руския лидер е дало тласък на китайско-руските всестранни стратегически отношения.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Така е при капилизма, дълговете са с повече нули от възможния брой на числата от тотото. Предстои девалвация и обезценяване на долара (естествено след като всички тарикати дето са ги печатали до сега предвидливо ще се отърват от тях и изклатени ще останат само простите работяги. Китай има Юана който вече е бетонна резервна валута, подкрепен от солидна икономика. Дори с примамливо занижена стойност, Рибите скоро ще лапат Юаните като варено житце. Което ще го прави още по силна валута. Всичко което Китай сега е постигнал е горе долу с организиране на около 10% от потенциала си. Същевременно руснаците ще преминат на търговия за рубли за всички горива, метали и пр. Това вече става сега в рамките на Митническия съюз. Така, че след година и половина-две, ако някой иска Руски газ ще трябва да търси и руски рубли. Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси!Естествено има начин да поддържаш статуквото с военна сила - то и се прави в момента, не си мислете че Щатите нападат, завладяват и подтискат народа на Ирак(петрол) Либия(петрол), Афганистан(наркотик) и пр., и само ей така, случайно, голямата част от стоките се търгуват в долари. Но вече долара почва да губи силно позиции като основна резервна валута в света, страните от Шанхайската зона силно се отдръпват от него като трансферът на стоки между Китай, Русия, а и вече и Япония се осъществява в регионални валути, а не в долари както до скоро. Можете да не се съмнявате, че руснаците много скоро ще започнат да продават за рубли. Няма къде да се дене Европа без руския газ и петрол- ще купува за рубли като нищо. При това рублата ще бъде осигурена с всичките руски природни богатства, а не като долара и еврото само с религиозната вяра в американската и европейската икономика, които вече всичко произвеждат в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Didkata
преди 12 години
Той, милият, сигурно си мисли, че като алтернативата на долара е рублата :-) Старите привички отпадат трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
GeorgiBB
преди 12 години
Владимире, по-бързо прави азиатския съюз и измъквай от блатото наречено ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
А някакъв коментар за китайската парична политика? *** ***... След като Китай отказва да либерализира и повиши курса на юана, САЩ са в пълното си право да печатат долари и да девалвират собствената си валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още