IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия, Чехия, Полша и Унгария с намалени доставки на руски газ

Според източници от западни газови компании, не е изключено източноевропейски страни да отклоняват по-големи количества газ от заявените, пише вестник „Ведомости“

17:02 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Италия, Чехия, Полша и Унгария с намалени доставки на руски газ

Италия получава през последните три дни с около 8-13% по-малко газ от Газпром, сочи официална информация от италиански източници за заявените и получените количества газ, се казва в публикация на вестник „Ведомости“.

За получаване през вчерашния ден на малко по-малки от заявените количества руски газ съобщават и Чехия, Полша и Унгария. 

Официалният отговор на Газпром е, че концернът продължава да изпълнява своите договорни задължения в пълен обем, въпреки силните студове. От компанията заявяват, че поради увеличаните заявки са задействали всички маршрути за доставки на газ за Европа, повишени са и обемите газ в газохранилищата на Газпром в Европа. Уточнява се също, че по газопровода Ямал - Европа (през Беларус и Полша) от средата на миналата седмица доставките са нараснали с 20%.

В същото време, руската медия цитира източници от Газпром, според които заявките за доставки на газ за Европа през последните дни са прекалено големи. Затова се прилага разпространената в газовия бранш практика, заявката да се отчита според т.нар. клауза „вземай и плащай“, каквато има в договорите с почти всички европейски контрагенти на Газпром. От друга страна обаче, други източници посочват, че макар че заявките за доставки на газ за Италия да са се повишили през последните дни, те не са рекордни.     

В тази връзка източници от две газови компании от Западна Европа изказват предположение, че не е изключено през последните дни някои страни да отклоняват за себе си по-големи количества газ от заявените заради необичайно силните студове. Между тези страни се споменават Украйна, Полша, Сърбия, Румъния, България, Литва и Чехия.

Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Бойко вече заяви по този повод, че страната е увеличила напоследък потреблението на руски газ, но то е в рамките на договореното. Украинският министър обяснява, че страната транзитира в пълен обем руски газ за Европа според заявеното. Бойко уточнява, че полският газов оператор Gaz-System е потвърдил доставката на заявките в пълен обем, същото е направила и Румъния.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още