IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция съкращава 15 хил. държавни служители

Франция и Германия предлагат създаването на специална сметка за изплащане на гръцкия дълг

00:46 | 07.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Времето пред гръцките политици е все по-малко. Снимка: Ройтерс</p>

Времето пред гръцките политици е все по-малко. Снимка: Ройтерс

Гърция се предава пред международния натиск. Късно в понеделник вечерта Атина се е съгласила да съкрати до края на годината 15 000 служители в обществения сектор, пише Wall Street Journal. Със съкращенията се очаква разходите да бъдат съкратени с 1,5% от БВП.

Този ход е отговор на отлагането на преговорите с кредиторите с един ден. По въпроса за намаляване на заплатите обаче, което е друго основно изискване на кредиторите, министър-председателят на Гърция Лукас Пападемос не успя да постигне напредък в преговорите с представителите на партиите. За да се стигне до отпускане на следващия транш, подписи под споразумението трябва да положат представителите на трите най-широко представени партии в гръцкия парламент.

В момента преговорите между Тройката от представителите на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) за нова програма за спасяване на Гърция са в последната си фаза.

Преди това германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози предложиха създаването на специална сметка за изплащане на гръцкия дълг. Меркел и Саркози са се обединило около идеята, че лихвените плащания по дълга на страната трябва да дойдат от специална сметка, така че „ние да имаме увереност, че Гърция може да обслужва дълга си", заяви Меркел в Париж пред репортери след срещата си със Саркози.

Меркел бе видимо нетърпелива от липсата на напредък на преговорите, които постоянно отлагат вече многократно договорени през последните седмици условия. "Наистина не мога да разбера как още няколко дни могат да помогнат. Времето сега е ключово. Цялата еврозона е изложена на риск ", каза тя.

През последните няколко часа държавите от еврозоната увеличиха натиска си върху правителството в Атина. В замяна на кредитите се очакват нови мерки за спестяване. Ако Гърция не получи помощта до март, е заплашена от изпадане в несъстоятелност.

Преди всичко ЕК увеличи натиска върху представителите на страната. Гърция трябва да се съгласи на предложенията за спестяване и да сключи споразумение с частните кредитори. Някои срокове вече са изпуснати, подчертава комисията.

Във вторник двата големи синдиката от държавни и частния сектор на Гърция ще проведат всеобща стачка против очакваните сделки между правителството и „тройката” международни кредитори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
За пазарите това означава, че окончателното решаване на проблема отново е отложено. Лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Djo
преди 12 години
Няма дадена сума от ЕС и МВФ която може да оправи Гърция ако те не си балансират приходи и разходи.Проклетите политици не искат да подпишат,синдикатите стачкуват ,хората не са съгласни и т.н.Питам се какво значение има.Спаха ли преди?Каде бяха управленците които трябва да казват НЕ.Не мога да увелича заплатите и пенсиите сега защото имаме дефицит или прекалено висок дълг или много проблемен търговски баланс.Още преди време се знаеше че еврото ще е стабилно и няма да се обезценява.Парите не могат да се обезценят а с тях и дълговете.При тази ситуация те ще им тежат и много задлъжнелите едва ли ще растат.Просто ще стагнират с години.Жалко е че нашият разтеж зависи от нашите търговски партньори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Заслужават си отрезвяване тези хора. Да видим дали ще им го дадат или ще го тунтуркат още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Така е - синдикатите са една от основните причини да се стигне до сегашната криза. Синдикатите са най-доброто (напоследък) превъплъщение на правилото, че "Пътят към ада е постлан с добри намерения".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
"Във вторник двата големи синдиката от държавни и частния сектор на Гърция ще проведат всеобща стачка против очакваните сделки между правителството и тройката международни кредитори."А тези *** синдикати каква алтернатива предлагат - фалит и връщане на драхмата? Мислят че това е по-добро за тегните членове?! Тогава не 600 евро, а 200-300 евро ще им стане мин. заплата, защото ще се плаща в шума - драхми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Много малко, твърде малко.... Тия шега си правят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още